Når fred tar tid

Statsminister Kjell Magne Bondevik skal møte fredsprisvinneren Kim Dae-jung i Sør-Korea. Det skjer på et tidspunkt da hans åpning mot Nord-Korea har stagnert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter Kina skal statsminister Bondevik til Sør-Korea. Der møter han en statssjef han har et personlig forhold til. Den aktivt kristne Kim Dae-jung fikk fredsprisen i 2000 for sin flere tiår lange kamp for menneskerettighetene i Asia, og for sin fredsåpning overfor Nord-Korea. Men Bondevik besøker samtidig et land som ser ut til å vende helten ryggen.

Kim Dae-jungs parti står i fare for å tape neste presidentvalg som er til høsten. Og det trass i at han til og med har ført landet ut av den økonomiske krisen som rammet i 1997. Grunnen er at fredsprosessen med Nord-Korea står i stampe. For drøyt halvannet år siden innledet Kim sin «solskinnspolitikk». Nord skulle møtes med tillit. En ny linje femti år etter en opprivende krig, uten fredsslutning, med total isolering nord- sør. Med andre ord en konflikt som ikke bare krever lederskap, men også folks oppslutning og framfor alt tålmodighet. Fredsprissymposiet før jul understreket mer enn noe annet at fred krever tid.

Resultater

I realiteten kan Kim alt vise til konkrete resultater. Tre runder med familiegjenforeninger var en suksess. Selv det for sørkoreanerne viktigste og politisk mest ømtålige området, militære tillitsskapende tiltak, så ut til å kunne bli gjenstand for forhandlinger. Man snakket om å forlenge den transsibirske jernbanen gjennom den demilitariserte sonen. Og man planla at den nordkoreanske lederen skulle komme på gjenvisitt i Sør-Korea i løpet av kort tid. Hvorfor har det snudd så raskt?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer