Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Når frykten tar overhånd

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Søndag drepte USA-soldater den prisbelønte Reuters-fotografen Mazen Dana i utkanten av Bagdad. Mandag kveld beskjøt amerikanske soldater en ambulanse i Saddam Husseins hjemby Tikrit og såret to menn.
  • Dana, som var palestiner, hadde tillatelse fra amerikanerne til å filme utenfor Abu Ghraib-fengslet, der det tidligere hadde vært et rakettangrep. Da Reuters-fotografen rettet kameraet mot en amerikansk stridsvogn, endte det med at han filmet sin egen død. For soldatene i stridsvogna skjøt. Ifølge det amerikanske forsvaret trodde soldatene at Dana siktet på dem med en granatkaster. Danas lydtekniker, som sto ved siden av da det smalt, hevder imidlertid at de amerikanske soldatene så at mannen de skjøt mot var fotograf.
  • Nå krever internasjonale presseorganisasjoner en gransking av drapet på Dana. Dessverre er ikke dette første gang uskyldige er skutt ned og drept i Irak, trolig blir det heller ikke den siste. Det er nesten daglige attentater mot amerikanske soldater i Irak. Frykten for å bli angrepet skaper nervøsitet. Nervøse soldater har en tendens til å skyte først og spørre etterpå. Over lengre tid får en slik attentatfrykt en demoraliserende effekt. Vi så det også på 80- 90-tallet i Sør-Libanon da vanligvis steintøffe israelske soldater viste åpenbar redsel når de befant seg i områder der den sjiamuslimske Hizbollah-militsen opererte.
  • Drøye fire måneder etter at amerikanerne styrtet Saddam Hussein, er Irak i kaos. Sabotasjeaksjoner mot oljeledninger og annen irakisk infrastruktur øker. I går sprengtes en bilbombe ved FN-hovedkvarteret i Bagdad sentrum. Trolig er det flere grupper irakiske motstandsfolk som kynisk utnytter den situasjonen som er oppstått etter Saddams fall. De som bombet vannledningen i Bagdad sist helg, rammet en uskyldig sivilbefolkning, men gjerningsmennene visste godt at den samme sivilbefolkningen ville rette sitt raseri mot USA og ikke mot dem. Amerikanerne blir beskyldt for det meste av det som går galt. Det er litt av prisen okkupasjonsmakten må betale.