Når fylla tar festen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Tre norske og to svenske unge menn er arrestert på Kypros, mistenkt for å ha voldtatt en 16 år gammel svensk jente. Gjengvoldtekten skal ha funnet sted mens både offer og de arresterte var så sterkt ruset på alkohol at både barneminister Valgerd Svarstad Haugland, barneombudet og turoperatørene nå etterlyser nye aldersgrenser.
  • Å innføre 18-årsaldersgrense på ungdommens partyreiser til Syden, hvis dette lar seg gjennomføre, bør vi overlate til turoperatørene som åpenbart har bråvåknet etter arrestasjonene på Kypros. Det er på tide, etter at reisearrangørene i flere somrer har konkurrert om å skumme den feiteste fløten av det betalingsdyktige markedet bestående av vestlig ungdom som søker hemningsløs festing i foreldrefri sone. På tide er det vel også at hele voksensamfunnet våkner og spør seg om hva slags innhold vi anbefaler i fritida for kommende slekter, som tillater vel planlagte og organiserte fylleturer for ungene våre på sommerferie i andre land.
  • Det er ingen hemmelighet at partyreisene til Syden tar sitt utgangspunkt i fri flyt av sprit som igjen genererer en atferd vi ikke gir vår tilslutning. Rapportene om full ungdom som raver rundt i ferieparadiset, ligger sanseløse i grøfta eller praktiserer tilfeldig sex i bassenget, er ingen hyllest til en slags skandinavisk fordomsfrihet, dersom noen tror den finnes. Derfor er det tragisk hvis det må en stygg voldtektssak til for å bremse ungdomsfylla på steder som Kypros og Ibiza der turoperatører, hotellnæringen og arrangørene av utelivet står sammen om å sprite opp festen.
  • Enten siktelsen av de fem ungdommene ender i en rettssak eller blir frafalt, er konsekvensene allerede store og alvorlige for både offeret og overgriperne. Det er en viktig og brutal sannhet at det ikke fritar for straffeansvar å være beruset i gjerningsøyeblikket, selv om gjerningsmannen bare er 16 år og ikke husker hva som skjedde. Og nettopp derfor kan de såkalte ansvarlige voksne, foreldre og markedsaktører, ikke permittere sitt eget ansvar, slik mye tyder på at vi har gjort.