Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Når Hagen spiller ball

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Carl I. Hagen fikk sitt landsmøte til å vedta Fremskrittspartiet som Det nye arbeiderpartiet, mot bare 34 stemmer. Partieierens overraskelser til landsmøtet var å tre ut av skapet som nyreformert tilhenger av «Kleppe-light» motkonjunkturpolitikk, og som Frp's variant av den moderne statskapitalist. I «Troll kan temmes» stjeles det litt fra Shakespeare. I Tønsberg har Hagen stjålet ganske mye fra Finn Lied. Hans liberalistiske forkle er at det statlige strukturfondet han nå vil presse fram ved at Oslo kommune selger sine aksjer i energiselskapet Hafslund, skal børsnoteres og drives av «profesjonelle». Ikke av byråkrater. Det skillet er ren Frp-retorikk.
  • Hagen har Fremskrittspartiets mest striglete landsmøtearrangement bak seg. Men jubileumsmøtet unngikk Kim Il Sung-stempel ved å påføre partiledelsen et nederlag de merker seg, men kan leve med. Hagen har demonstrert sin evne til å sette politiske baller i spill. Men han trenger hjelp for å få dem i mål. Det er flertall på Stortinget for å hindre et salg av Oslo kommunes Hafslund-aksjer til utlandet. Det er bra. Det flertallet bør samle seg om tiltak som sørger for fortsatt nasjonal kontroll over de naturressursene Hafslund nå forvalter. Evigvarende kraftressurser er ingen vanlig salgsvare.
  • Vi forutsetter at Carl I. Hagen mener det alvorlig når han vil fortsette omdanningen av Frp fra en forsamling av likt og ulikt i lyset fra ei fjøslykt, til en seriøs politisk aktør. Det gjør han ikke ved å drive en utpressingslinje overfor sine partnere eller motparter ved 30-dagersfrister som han har funnet på etter eget forgodtbefinnende.
  • Det ser også ut til å være flertall i Stortinget for å finne måter for å bruke deler av oljeformuen til å sikre en videreutvikling av norsk næringsliv. Carl I. Hagen har ikke næringspolitisk troverdighet eller politisk kraft til å realisere sine forslag, men han fortjener ros for sin politiske kreativitet og evne til å sette prosesser i gang. Mange velgere liker det de hører når Hagen snakker. Derfor er han en utfordring både for regjeringen som jo er hans eget prosjekt, og for opposisjonen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media