«Når han havner på kjøret får han blackout. Han vet rett og slett ikke hva han gjør»

Drapsmannen (23) i Ålesund har i lange perioder bodd og jobbet hos en gårdsfamilie i Møre og Romsdal. Inntil han gikk amok i fylla og truet dem på livet i juni 2011.

BODDE PÅ GÅRD: Den drapssiktede 23-åringen bodde på gården sammen med denne familien i til sammen tre år. F.v. Harald Myklebostad (57), Benjamin (14) og Karin Engen (54). Engen ble offer for 23-åringens vrede sommeren 2011, og vitnet senere om det i retten. Foto: Fridgeir Walderhaug/Dagbladet 
 Foto: Fridgeir Walderhaug
BODDE PÅ GÅRD: Den drapssiktede 23-åringen bodde på gården sammen med denne familien i til sammen tre år. F.v. Harald Myklebostad (57), Benjamin (14) og Karin Engen (54). Engen ble offer for 23-åringens vrede sommeren 2011, og vitnet senere om det i retten. Foto: Fridgeir Walderhaug/Dagbladet Foto: Fridgeir WalderhaugVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NESSET (Dagbladet): Den 23 år gamle mannen som har tilstått at han drepte Anja Weløy Aarseth har vært i politiets søkelys i flere saker.

I fjor høst ble han i Romsdal tingrett dømt til fengsel i 90 dager for å ha truet både kjæresten, en kompis og lensmannen på livet, og for å ha løpt etter en kvinne mens han var bevæpnet med kniv.

Vennen og kvinnen som er omtalt i dommen er mor og sønn og tilhører en famile i Møre og Romsdal som 23-åringen har bodd hos og arbeidet for i lange perioder.

- Herlig gutt - Han var hos oss i tre år til sammen, spredt på ulike perioder. Siste gangen var han her i tre uker, sier Karin Engen som vitnet mot ham i retten etter volden og truslene i juni 2011.

Hos familien hjalp den nå drapssiktede 23-åringen til med gårdsdrift. Han jobbet i fjøs, hjalp til med hest og sau og bisto ved lamming.

- Han er i utgangspunktet en veldig herlig gutt hvis han ikke er rusa på et eller annet. Sist gang han var her, hadde han med seg datter og samboer og leide en leilighet nedi gata. Han ville leve for jentungen sin og begynne et nytt og skikkelig liv, sier Engen.

Hun hadde aldri tidligere opplevd ham truende før episoden som han ble dømt for i Romsdal tingrett.

Truet med kniv I retten fortalte Karin Engen at hun 26. juni 2011 kom til sin sønns hus, der 23 åringen hadde vært og drukket. Sønnen (26) hadde ringt henne etter at det ble bråk mellom 23-åringen og hans eks-kjæreste som han har barn sammen med.

Hun så 23-åringen bak et garasjeanlegg på stedet, og løp etter ham for å prøve å snakke til ham. Da løftet 23-åringen en kniv over hodet, og gikk mot henne.

Hun klarte å komme seg unna, og løp fra stedet.

Kort tid etter sto 23-åringen, ifølge Engen, med kniven hevet over sin eks-kjæreste, som lå på bakken foran ham.

I den andre hånden hadde han en mobiltelefon.

Med den hadde han selv ringt politiet flere ganger og sagt at han hadde både kniv og pistol, og at han kom til å drepe ekskjæresten hvis ikke politiet kom til stedet.

Voldsom motstand Politiet kom til stedet kort tid etter, og fant 23-åringen liggende tilsynelatende bevisstløs oppe på en container.

Da politiet løftet ham ned, våknet han til liv.

Til tross for at 23-åringen selv hadde ringt politiet, satte han seg voldsomt til motverge.

Lensmann Harald Vermøy sa i retten at han i løpet av sine 30 år i etaten ikke har opplevd slik motstand mot pågripelse.

Tre mann fikk til slutt kontroll på 23-åringen. Etter å ha truet flere av de involverte på livet, ble 23-åringen arrestert.

I januar i år ble 23-åringen dømt igjen - også denne gangen for vold og trusler.

Felles for begge dommene er at 23-åringen selv ringer til politiet og ber dem komme fordi han frykter for hva han kan gjøre. Og ved begge tilfeller setter han seg kraftig til motverge når politiet kommer.

- Trenger hjelp - Jeg sa i retten at denne gutten trenger hjelp og oppfølging fra myndighetene. Hadde han fått den hjelpen han trengte, ville nok ikke dette grusomme i Ålesund ha skjedd, sier Engen.

Hun sier 23-åringen gjorde en bra jobb på gården.

- Jeg tok den gutten godt inn i hjertet mitt. Han var en flink gutt som gjorde det han skulle. Jeg har aldri opplevd ham rusa på jobb. Men når han havner på kjøret får han blackout. Han vet rett og slett ikke hva han gjør, sier hun.

Hun sier hun godt kunne ha tenkt seg å prate med 23-åringen nå, trass i de tidligere truslene han utsatte henne og sønnen for og det han nå er siktet for i Ålesund.

- Han har gjort en forferdelig stygg ting, men jeg ville nok det om jeg fikk muligheten, sier hun.

Basketak Engens 26 år gamle sønn var venn med 23-åringen. Han ble drapstruet av ham i juni 2011 etter at han hadde bistått politiet med å få kontroll på ham i basketaket ved pågripelsen den gangen.

- Jeg kjente ham veldig godt. Han var ingen dårlig mann, sånn i utgangspunktet. Når han var ved sine fulle fem, var han en utrolig hyggelig og fin gutt, sier 26-åringen til Dagbladet.

HER BLIR MANNEN TATT: Den drapssiktede 23-åringen i Ålesund ble pågrepet av politiet i går ettermiddag. Foto: Dagbladet-tipser
HER BLIR MANNEN TATT: Den drapssiktede 23-åringen i Ålesund ble pågrepet av politiet i går ettermiddag. Foto: Dagbladet-tipser Vis mer