- Når han ikke arresterer deg, er han en veldig trivelig fyr

Obama inviterte til forsoningsøl mellom Harvard-professoren og politimannen som pågrep ham.

OVER EN ØL: Barack Obama og visepresident Joe Biden inviterte politimannen James Crowley og Harvard-professoren Henry Louis Gates til å ta en øl sammen.  Foto: AFP PHOTO / Saul LOEB/SCANIX
OVER EN ØL: Barack Obama og visepresident Joe Biden inviterte politimannen James Crowley og Harvard-professoren Henry Louis Gates til å ta en øl sammen. Foto: AFP PHOTO / Saul LOEB/SCANIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): I går ble den mye omtalte Harvard-professoren og politimannen som pågrep ham invitert til forsoningsmøte i Det hvite hus.

Mens Barack Obama og visepresident Joe Biden stilte med oppbrettede skjorteermer, ankom professor Henry Louis Gates og politibetjent James Crowley i mørke dresser.

Obama hisset på seg både politiet og opposisjonen da han i forrige uke karakteriserte pågripelsen av Harvard-professoren som «tåpelig».

For å bøte på skaden, inviterte presidenten til forsoningsøl i hagen utenfor Det hvite hus.

- Visste ikke hva de skulle gjøre
Ifølge Obama holdt de en «vennligsinnet og tankevekkende samtale».

- Jeg har alltid ment at det som binder oss sammen, er sterkere enn det som driver oss fra hverandre, uttalte Obama etter møtet.

Professor Gates, som er blant USAs mest respekterte akademikere og som tidligere har figurert på lista over landets 25 mest innflytelsesrike personer, fortalte om hvordan møtet hadde vært for ham.

- Ingen visste hva de skulle gjøre, sa professor Gates, ifølge The New York Times.

- Så jeg gikk over til ham, strakk ut hånden og sa: «Det er hyggelig å møte deg».

- Trivelig fyr
Harvard-professoren stjal nyhetsoverskriftene da han ble arrestert for å låse seg inn i sitt eget hus i vestkantbydelen Cambridge 16. juli.

En forbipasserende kvinne trodde Gates, som kjempet mot ei gjenstridig dør, var en innbruddstyv, og ringte politiet. Da Gates nektet å identifisere seg selv og politiet nektet å tro at huset var hans, ble han satt i politibilen og kjørt på stasjonen.
- Slik behandles svarte i USA, skrek Gates, før han ble kjørt bort.

I går var rasismeanklagene tilsynelatende borte og tonen mellom Gates og politimannen virket tilforlatelig, om enn noe alvorstynget og stiv, skal man dømme ut ifra bildene:

- Vi fant tonen fra starten av. Når han ikke arresterer deg, er politibetjent Crowley en veldig trivelig fyr, sa Gates.

Crowley sa på sin side at samtalen hadde vært ærlig, men påpekte at han og Gates fortsatt var uenige om enkelte spørsmål.

Obamas tabbe
I amerikansk presse har forsoningsmøtet fått klengenavnet «beer summit» (øltoppmøtet), og da Crowley ble spurt om hva presidenten bidro med under møtet, var svaret klart:

- Han bidro med øl.

Obamas utspill i saken er blitt karakterisert som en tabbe. Midt oppi den vanskelige prosessen med å få i gjennom en omfattende helsereform, er det «rasisme»-episoden fra Massachusetts som har fått oppmerksomheten.

- Dette har bare bygd seg opp, noe jeg helt klart bidro til. Jeg vil understreke at det jeg sa kom feil ut, og jeg burde formulert meg annerledes, sa Obama i forrige uke.

HVER SIN SMAK: Obama drakk Bud Lite, politibetjent Crowley drakk Blue Moon, professor Gates drakk Samuel Adams Light og Biden, som ikke drikker alkohol, hadde Buckler i glasset. Foto: REUTERS/Jim Young/SCANPIX
HVER SIN SMAK: Obama drakk Bud Lite, politibetjent Crowley drakk Blue Moon, professor Gates drakk Samuel Adams Light og Biden, som ikke drikker alkohol, hadde Buckler i glasset. Foto: REUTERS/Jim Young/SCANPIX Vis mer