- Når han plutselig slår opp øynene og setter dem i meg, blir jeg myk

Jonas er blitt bestefar. Vil lære sønnesønnen å gå på ski.

BESTEFAR Jonas Gahr Støres er blitt bestefar. Hans eldste sønn Magnus og samboeren Mette fikk for en uke siden en liten gutt. Foto Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
BESTEFAR Jonas Gahr Støres er blitt bestefar. Hans eldste sønn Magnus og samboeren Mette fikk for en uke siden en liten gutt. Foto Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag for en drøy uke siden fikk Jonas Gahr Støres og Marit Slagsvolds eldste sønn Magnus en liten gutt, og Støre og kona ble besteforeldre.

- Etter å ha fulgt med gjennom måneder og uker er det både et under, en lettelse og en glede å se et barn komme til verden. Det er veldig nært og et sterkt øyeblikk i livet - å være sønn av eldre foreldre og pappa til Magnus som selv blir pappa med sin Mette, sier Støre til Dagbladet.

Kontraster For Ap-lederen ble det en uke med store kontraster. Uka før ble Paris, en by Støre bodde i i yngre år, og har en nært forhold til, rammet av terror. På Stortinget var det intense drøftinger om innstramming i asylpolitikken.

- Det var jo utrolig dramatisk det som skjedde i Paris. Så kommer dette, noe så fint som er knyttet til håp og framtid, at en liten baby kommer til verden, sier Støre.

I sin bok «I bevegelse» skriver Støre mye om forholdet til sine egne besteforeldre. Støre sier han gjerne også vil være til stede i den lille sønnesønnens liv.

- Vil være tilstede - Denne gutten starter livet med fire besteforeldre som jeg tror vil være veldig til stede. Vi får passe på å ikke løpe ned døra der hjemme. Det er en flott ting med tre generasjoner i en familie, jeg har opplevd det selv, og det kan være veldig fint, sier Støre.

- Du er toppolitiker og har gamle foreldre som du besøker og følger opp, vil du få tid til å holde kontakt med sønnesønnen?

-  Det skal jeg nok finne tid til. Jeg er dreven på det. Denne fine, lille verdensborgeren og hans gode foreldre bor jo i min by, så det skal jeg nok få til. Nå er det Mette og Magnus som skal bestemme rytmen, den første tida er veldig spesiell. Så jeg er forberedt på at det ikke alltid passer med besøk, sier Støre.

- Utrolig søt Han forsikrer om at den lille babyen er utrolig søt.

- Når han sover på magen min og plutselig slår opp øynene og setter dem i meg, da blir jeg myk. Å bli bestefar er annerledes enn å bli far. Å bli far er noe jeg selv har styrt. Dette er jo Magnus og Mettes lille gutt. Men jeg ser jo også Marit og meg i ham, det er noen bånd. Det er noe av meg der, hva vet ingen i dag, også det er spennende å følge med på.

- Hvor viktig er besteforeldre i barns oppvekst?

- Jeg er opptatt av familien, hvor viktig den er, ofte på godt, men ikke alltid. Familien er den lufta vi puster i, jeg mener vi bør gjøre mer for å støtte familiene, særlig barnefamiliene. Familie med flere generasjoner kan være en ressurs for barn å vokse opp med. Jeg vil gjerne bidra med levering og henting i barnehagen. Og turer på ski, særlig det! Jeg håper og tror jeg skal få tid til det, sier Støre.

I PARIS: Jonas Gahr Støre på gamle tomter i Paris der han studerte i unge år. Han har beholdt et nært forhold til Paris og Frankrike, og ble sterkt berørt av terrorangrepene for to uker siden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I PARIS: Jonas Gahr Støre på gamle tomter i Paris der han studerte i unge år. Han har beholdt et nært forhold til Paris og Frankrike, og ble sterkt berørt av terrorangrepene for to uker siden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer