Når håpet skylles vekk

Etter tre uker med katastrofeflom og en tropisk syklons herjinger i de sørlige delene av Mosambik, kan så mange som én million mennesker være på flukt fra vannmassene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange tusen mennesker kan allerede være døde. Mens 8000 er brakt ut av flomområdene av Sør-Afrikas luftvåpen, er minst 100000 mennesker strandet på bruhoder, hustak og i tretopper. Dyrkbar mark og avlinger er ødelagt. Epidemiene herjer allerede. Flomvannet har skylt landminer over områder som allerede er ryddet.

  • I våre dager har slike naturkatastrofer, enten de skjer i Mellom-Amerika, i Tyrkia eller i Mosambik, noen uhyggelige fellesnevnere: Det er alltid den fattigste delen av befolkningen som rammes aller hardest. Bølgeblikkbyene rundt Mosambiks hovedstad Maputo er utradert av flommen, slik orkanen Mitch skapte et helvete for de fattige i land som Honduras og Nicaragua. Under jordskjelvene i Tyrkia var det husene til de fattigste som ble jevnet med jorda.
  • Den andre fellesnevneren er at det internasjonale samfunn alltid reagerer for seint og i et altfor lite omfang, både når det gjelder nødhjelp og den langsiktige bistanden som er nødvendig for å bygge opp igjen infrastrukturen. FN anslår at det trengs minst 13 milliarder dollar i akutt nødhjelp, mens Mosambiks egen regjering regner med at det vil koste 65 milliarder dollar å reparere infrastruktur og elektrisitetsforsyning.
  • Et tredje trekk er at FN og internasjonale hjelpeorganisasjoner fremdeles har en lang vei å gå når den betydelige hjelpen som tross alt gis, skal koordineres og fordeles. Med søvngjengeraktig sikkerhet kommer nyhetsmeldingene om ødeleggende prestisjekamp mellom ulike organisasjoner, om hjelp som ikke når fram til dem den var tiltenkt og om korrupsjon og kriminalitet knyttet til både leverandører og mottakere av utenlandsk hjelp.
  • Mangelen på evne og vilje til å hjelpe Mosambik viser nok en gang apatien og perspektivforskyvningene som preger våre velfødde overskuddssamfunn. Mosambiks befolkning klarte selv å få slutt på en ødeleggende borgerkrig. Når landet nå står alene mot naturen, har det krav på vår hjelp.