GULLBELAGT: Den gullbelagte kista til George Floyd bæres ut av kirka i Huston. Foto: Godofredo A. Vasquez / AFP / NTB scanpix
GULLBELAGT: Den gullbelagte kista til George Floyd bæres ut av kirka i Huston. Foto: Godofredo A. Vasquez / AFP / NTB scanpix Vis mer

- Når har Amerika noensinne vært storartet

Da George Floyd ropte på moren sin, ble han hørt av mødre verden over, sa pastor Mary White i den 46 år gamle afroamerikanerens begravelse tirsdag.

Publisert

Rundt 500 mennesker var til stede under den private seremonien i The Fountain of Praise-kirken i Houston i Texas for å følge Floyd til graven.

Floyd døde etter en brutal pågripelse i Minneapolis i Minnesota 25. mai, noe som utløste store protester mot politivold og rasisme verden over.

Politimannen som holdt et kne på nakken hans i nesten 9 minutter, er siktet for forsettlig drap og har fått sparken, og det samme har tre andre politimenn som var til stede.

- Når har USA noensinne vært storartet, spurte Floyds niese Brooke Williams under seremonien, med et tydelig stikk mot president Donald Trumps mantra om å «gjøre Amerika storartet igjen». Det skriver Sky News.

NIESE: Brooke Williams er Floyds niese. Foto: Godofredo A. Vasquez / AFP / NTB scanpix
NIESE: Brooke Williams er Floyds niese. Foto: Godofredo A. Vasquez / AFP / NTB scanpix Vis mer

Kjente ansikter

Selv om tirsdagens begravelse bare var åpen for familien og spesielt inviterte, ble den strømmet og sendt direkte av TV-kanaler som CNN.

Seremonien var preget av soul- og gospelsang, og i salen satt blant andre Houstons ordfører Sylvester Turner, Hollywood-stjernen Jamie Foxx, rappere som Ne-Yo og Trae tha Truth, samt bokseren Floyd Mayweather som angivelig tar regningen for begravelsen.

MINNESSEREMONI: Torsdag 4. juni ble det avholdt en minneseremoni for George Floyd ved North Central University i Minneapolis. Foto AP Vis mer

Familiemedlemmer til andre svarte som er drept av politiet i USA, blant dem Eric Garner og Michael Brown, var også på plass i kirken.

– Som følge av hans død ble det skapt en bevegelse, en verdensomspennende bevegelse, sa pastor William Lawson, som i sin tid marsjerte sammen med Martin Luther King jr., i sin tale.

– Den bevegelsen forsvinner ikke etter to uker, tre uker eller en måned. Den bevegelsen kommer til å endre verden, sa han.

Eneste forbrytelse

Pastor og borgerrettsaktivisten Al Sharpton var også blant talerne og henvendte seg både til Floyds familie og familiene til ofre for rasistisk motivert vold.

– Alle disse familiene kom for å være sammen med denne familien fordi de bedre enn noen andre kjenner den smerte de føler og det tap de har lidd, sa han.

Kongressrepresentantene Sheila Jackson Lee og Al Green talte også i kirken.

FORANDRING: George Floyds datter Gianna mistet faren sin, bare seks år gammel. De fire politimennene som var involvert er nå siktet i saken. En av dem for forsettlig drap og de tre andre for medvirkning til drap. Video: Stephen Jackson Vis mer

– Hans forbrytelse var at han ble født svart. Det var hans eneste forbrytelse. George Floyd fortjente samme respekt og verdighet som alle andre, sa Green.

Tidligere visepresident Joe Biden, som ligger an til å bli Demokratenes presidentkandidat til høsten, snakket via videolink under begravelsen.

– Vi må ikke vende oss bort. Vi må ikke forlate denne stunden og tro at vi nok en gang kan vende oss bort fra rasismen som stikker i sjelen vår, sa Biden.

Fortvilt rop

Etter den flere timer lange seremonien i kirken ble Floyds gulldekorerte kiste båret ut og kjørt til Houston Memorial Gardens-kirkegården i forstaden Pearland med politieskorte.

Den siste strekningen til gravstedet blir kisten fraktet i en hvit vogn trukket av hester, før 46-åringen til slutt blir gravlagt ved siden av sin mor Larcenia Floyd.

Det var moren han ropte på under pågripelsen, der han også fortvilet forsøkte å fortelle politimennene at han ikke fikk puste.

«I can't breathe» er siden blitt slagordet til hundretusener som har demonstrert mot rasisme og politivold verden over.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer