Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statsbygg gir innsyn - Slottet hemmeligholder:

- Når hoffet bruker fellesskapets penger, må de fortelle hvordan

Stortingsrepresentanter kritiserer hoffet for hemmelighetsfull forvaltning av statlige eiendommer.

FÅR KRITIKK: Hoffsjef Gry Mølleskog (hvit hjelm til venstre) og Det kongelige hoff får kritikk for omfattende hemmelighold av hvordan de forvalter penger til statlige eiendommer. Her inspiserte de arbeider i Midtstallen, som ble ferdigstilt som Dronning Sonja Kunststall i 2017. Til venstre står Slottets kultursjef Maisen Bonnevie.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FÅR KRITIKK: Hoffsjef Gry Mølleskog (hvit hjelm til venstre) og Det kongelige hoff får kritikk for omfattende hemmelighold av hvordan de forvalter penger til statlige eiendommer. Her inspiserte de arbeider i Midtstallen, som ble ferdigstilt som Dronning Sonja Kunststall i 2017. Til venstre står Slottets kultursjef Maisen Bonnevie. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvert år bruker Det kongelige hoff flere titalls millioner fra statsbudsjettet til vedlikehold og renovering av statlige bygninger. Det er vanlig å leie inn private selskaper til jobbene. Mye skjer i hemmelighet, uten innsyn for allmennheten.

«Det er nødvendig med mer åpenhet for å bevare monarkiet.» Stortingsrepresentant Willfred Nordlund (Sp)

- Når det er offentlige penger inne i bildet, så bør det være en svært stor grad av åpenhet om hvordan de forvaltes, sier stortingsrepresentant Stein Erik Lauvås (Ap) til Dagbladet.

Oslo 20170523. Byggingen av Dronning Sonja Kunststall, i Slottets gamle stallbygning. Kunststallen er en gave fra kongen og skal åpnes på dronningens 80-årsdag 4. juli 2017. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Oslo, 20160303. Kong Harald og Dronning Sonja inviterer til Diplomatmiddag på Slottet. Hoffsjef Gry Mølleskog går foran kongefamilien på vei inn til middagen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Oslo 20170523. Kong Harald inspiserte tirsdag byggingen av Dronning Sonja Kunststall, i Slottets gamle stallbygning. Kunststallen er en gave fra kongen og skal åpnes på dronningens 80-årsdag 4. juli 2017. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Oslo 20170523. Kong Harald inspiserte tirsdag byggingen av Dronning Sonja Kunststall, i Slottets gamle stallbygning. Kunststallen er en gave fra kongen og skal åpnes på dronningens 80-årsdag 4. juli 2017. I dag er stallanlegget garasje for Slottets biler. Til v med blå hjelm, Slottets kultursjef Maisen Bonnevie og ved siden av henne med hvit vernehjelm er hoffskjef Gry Mølleskog. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
MILLIONOPPDRAG: Hoffet og Statsbygg brukte trolig over 30 millioner kroner fra skattebetalerne til å pusse opp Midstallen bak Slottet i 2016 og 2017. Det kongelige hoff vil ikke si hvordan de bruke sin andel. Foto: NTB Scanpix

- De må fortelle

Lauvås er medlem av kommunal- og forvaltningskomiteen, som styrer pengestrømmen til hoffet.

Forrige uke avslørte Dagbladet hvordan et malerselskap der daglig leder var under politietterforskning for økonomisk kriminalitet, fikk en jobb til 6,9 millioner kroner på Slottet. Det til tross for at slottsforvalteren kjente til etterforskningen. Mannen fikk seinere et forelegg. Slottsforvalteren gikk av etter spørsmål fra Dagbladet i april.

BER OM ÅPENHET: Stortingsrepresentant Stein Erik Lauvås (Ap) i kommunal- og forvaltningskomiteen. Foto: Stortinget
BER OM ÅPENHET: Stortingsrepresentant Stein Erik Lauvås (Ap) i kommunal- og forvaltningskomiteen. Foto: Stortinget Vis mer

Men Hoffet hemmeligholder fremdeles leverandører og pengebruk, og vil ikke gi innsyn i hvordan de har brukt pengene fra Stortinget. Det vekker reaksjoner.

Lauvås har selv lang erfaring med økonomistyring og spørsmål om innsyn.

- Jeg var ordfører i ti år, og vi måtte redegjøre i detalj for hvordan vi brukte offentlige midler. Det skulle jo bare mangle. Når hoffet bruker fellesskapets penger, må de fortelle hvordan pengene er blitt brukt. Slik er det i kommuner og staten, sier Lauvås.

- Hoffet bør vise åpenhet på linje med Statsbygg i forvaltningen av offentlige bygg. De bør strekke seg svært langt, sier han.

Flere stortingsrepresentanter krever nå store endringer.

Vil bevare monarkiet

Lauvås får følge av komitékollega Willfred Nordlund (Sp):

- Stortinget har bedt hoffet om å legge opp til mer åpenhet framover og berømmet hoffet for å gjøre det på enkelte områder. Det er ingen hvilepute, og jeg vil oppfordre Slottet og hoffet til å vise mer offentlighet, slik jeg allerede har gjort i møter med hoffet. Det vil sikre bedre muligheter for kontroll av hvordan pengene som bevilges fra Stortinget faktisk brukes, sier Nordlund til Dagbladet.

Nordlund er saksordfører for over 350 millioner kroner til kongehuset og hoffet.

- Det er tross alt skattebetalernes penger de bruker. Det er nødvendig med mer åpenhet for å bevare monarkiet, slik jeg vurderer det, sier Nordlund.

- Bør hoffet gi allmennheten innsyn i informasjon om leverandører, slik Statsbygg gjør?

- Åpenbart, ja, sier Nordlund og legger til:

BER HOFFET ÅPNE OPP: Willfred Nordlund (Sp) på Stortinget. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BER HOFFET ÅPNE OPP: Willfred Nordlund (Sp) på Stortinget. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Det kan i noen tilfeller være prosjekter som krever at man er forsiktig med å gi ut enkeltdetaljer. For eksempel i sikkerhetsprosjekter. Men innhenting av anbudene trenger jo ikke være hemmelig.

- Og maling av Midtstallen er ikke et prosjekt som trenger å være hemmelig. Det burde være åpenhet om prosessen, sier Nordlund.

Stikk motsatt

Hoffet og Statsbygg deler ansvaret for flere av Norges mest kjente eiendommer.

Blant byggene er Slottet, Oscarshall og Bygdøy kongsgård i Oslo og Gamlehaugen i Bergen. Alle eid av staten.

I 2016 og 2017 renoverte Statsbygg og hoffet en gammel stall i Slottsparken sammen. Trolig gikk over 30 millioner gikk med til å gjøre bygget om til museum og galleri.

FRA STATSBYGG: Detaljert informasjon om leverandører, fakturaer og sluttsummer for renoveringsarbeider på kongelige eiendommer. Hoffet vil ikke gi ut tilsvarende.
FRA STATSBYGG: Detaljert informasjon om leverandører, fakturaer og sluttsummer for renoveringsarbeider på kongelige eiendommer. Hoffet vil ikke gi ut tilsvarende. Vis mer

På spørsmål fra Dagbladet la Statsbygg fram en detaljert oversikt med fakturaer for rundt 20 millioner kroner, underleverandører og møtereferater.

Det kongelige hoff valgte stikk motsatt linje: På direkte spørsmål om arbeider på samme bygg nektet hoffet å svare på:

  • Hvilke selskaper de har brukt på prosjektet.
  • Hvor mye de har betalt for arbeider.
  • Hvem som har konkurrert om å få kontrakt for malerarbeider.

Og mens Statsbygg har en postjournal der alle kan søke i brev om prosjekter og be om innsyn, hemmeligholder hoffet sin postliste.

På tross av hoffets utstrakte hemmelighold fikk Dagbladet likevel bekreftet at de hadde hyret inn et malerselskap, der daglig leder og eier var under politietterforskning for økonomisk kriminalitet. Kontrakten var verdt 6,9 millioner kroner.

OMFATTENDE ARBEIDER: Under renoveringen av Midstallen, som har blitt Dronnings Sonjas kunsstall, bak Slottet ut mot Parkveien. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
OMFATTENDE ARBEIDER: Under renoveringen av Midstallen, som har blitt Dronnings Sonjas kunsstall, bak Slottet ut mot Parkveien. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

Avsløringen endte med at slottsforvalteren trakk seg på dagen.

Høyre: - Ingen kommentar

Dagbladet har bedt om en kommentar fra Olaf Michael «Olemic» Thommessen som representerer Høyre i kommunal- og forvaltningskomiteen.

- Jeg har ingen kommentar til hoffets policy på hvordan de redegjør for bruken av offentlige midler. Det får de finne ut av selv, sier Thommessen til Dagbladet.

- FÅR FINNE UT SELV: Stortingsrepresentant Olemic Thommessen (H). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
- FÅR FINNE UT SELV: Stortingsrepresentant Olemic Thommessen (H). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

Svaret vekker undring i Senterpartiet:

- Det er ikke slik at hoffet alene får finne ut hvordan de redegjør for bruken av offentlige midler, slik Thommessen later til å tro. Stortinget har fastslått hva som skal rapporteres, og hvordan fordelingen av midler kan benyttes, sier Nordlund.

- Hvis dette er Thommessen og Høyres endelige konklusjon, er det skremmende og nytt. Høyre var et parti som var opptatt av å bruke skattebetalernes penger fornuftig, sier Nordlund.

Dagbladet har spurt Slottets kommunikasjonssjef Ole-Edvard Wold-Reitan om kongehuset har en kommentar til saken. Den henvendelsen er ikke besvart.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media