Når ikke fattigdomsmålet

– Vi når ikke Soria Moria-erklæringens mål om å utrydde fattigdommen i Norge, innrømmer finansministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På kontoret til finansminister Kristin Halvorsen er det travle forberedelser av mange saker før sommeren. Dagbladet får likevel audiens, for å snakke om en av de sakene som regjeringen ikke har tatt mål av seg å få unna før sommeren, nemlig de økende forskjellene mellom fattige og rike.

– Det vi ser nå, er nok to tendenser, både at det blir færre av de fattigste, og at de rikeste samtidig drar ifra. En del av fattigdommen har vært knyttet til arbeidsledighet, og nå er det flere som har kommet i arbeid. Men det er også slik at i en høykonjunktur som den vi er inne i nå, er det en del kapitaleiere som får ekstra store inntekter. Dermed kan forskjellene øke likevel, sier Kristin Halvorsen.Klarer det ikke
Hun har ikke bare som målsetting å utrydde den definerte fattigdommen.

Partiet og regjeringen hennes har som uttrykt målsetting å få til mindre forskjeller mellom fattige og rike mennesker.

– Dette er kjempeviktig! Et samfunn med mindre forskjeller vil gi færre konflikter, mindre kriminalitet og gi folk en økt følelse av likeverd. Det vil være et kvalitativt bedre samfunn enn et med store og økende forskjeller. Langt på vei har vi jo lykkes med dette i Norge og de andre nordiske landene, men vi har fokus på dette og skal få til mer.

– Klarer dere å utrydde fattigdommen?

– Nei. Vi når ikke Soria Moria-erklæringens mål om å utrydde fattigdommen i Norge, svarer Halvorsen.


Et moralsk spørsmål
Men hun føyer til at målsettingen bør stå der, selv om den ikke er mulig å nå.

– Hva skulle vi ellers hatt som målsetting? Dette er det eneste moralsk riktige, vi må forsøke å utrydde fattigdommen, selv om vi ikke vil klare det i denne perioden.

– Hvordan skal folk merke en endring i dette etter fire år med denne regjeringen?

– Høyresiden ville jo avskaffe formuesskatten. Det ville medført at hver av de hundre rikeste menneskene i Norge får syv millioner mindre i skatt. Det er som om jeg skulle fylt en trillebår med tusenlapper og gått opp til Stein Erik Hagen og sagt:  – Her, dette har du vel fortjent!

VIL IKKE GI OPP: Finansminister Kristin Halvorsen mener det er riktig å beholde målsettingen om å utrydde fattigdommen, selv om målet er uoppnåelig. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
VIL IKKE GI OPP: Finansminister Kristin Halvorsen mener det er riktig å beholde målsettingen om å utrydde fattigdommen, selv om målet er uoppnåelig. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer

Vil mer
Nå har vel Stein Erik Hagen om lag to tusen slike trillebårlass stående i form av aksjer og eiendom, så han hadde vel knapt merket akkurat det.

Men Kristin Halvorsen vil mer. Hun ivrer for høyere beskatning av aksjeutbytte også.

– Det viktigste grepet vårt overfor de rikeste, er å beskatte kapital på ulike måter. For de fattigste, er det å skape rom for flere i et inkluderende arbeidsliv det viktigste vi kan gjøre. Men vi gjør andre ting også, som å heve bunnfradraget i skatten og jobbe for å ha høy kvalitet i alle de offentlige velferdsgodene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer