Når ikke fram

I går ble antall døde estimert til over 30 000 av CNN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ISLAMABAD (Dagbladet): Flere hjelpeorganisasjoner tilbyr hjelp til de katastroferammede områdene, men på grunn av ødeleggelsene og dårlig vær er mange områder fortsatt utilgjengelige. En talsmann for militæret sier at mer enn tredjeparten av katastrofeområdene ikke er undersøkt.

Talsmannen for en islamsk bistandsorganisasjon, Waseem Yaqhoob, forteller til CNN at han tror tallet på omkomne vil nå «80 000 eller mer».

Statsminister Shaukat Aziz sa søndag til CNN at 43 000 mennesker er skadd.

Vil omgå myndighetene

Norge skal ikke sette nødhjelpen til Pakistan inn på en offentlig bankkonto, men bruke den på pakistanske nettverk som kan levere hjelpen der den trengs mest.

-  Fra først å hjelpe norske ofre for jordskjelvet i Pakistan, går nå Norges ambassade i Islamabad over til å være forvalter av norsk nødhjelp, forklarer ambassadør Janis Bjørn Kanavin.

Norges regjering har bevilget 15 millioner kroner til å hjelpe Pakistan.-  Vi sikter mot landsbygda. Våre partnere kan nå ut der andre ikke kan, sier Kanavin.

Han trekker fram Sungi, et nettverk som jobber i de verst rammede områdene. De er effektivt organisert og har kontroll over økonomien i prosjektene.

REDDET:  En indisk soldat sender et barn med helikopter til sykehus fra Tangdhar, 180 kilometer nord for Srinagar. Foto: Rafiq Maqbool/AP
REDDET: En indisk soldat sender et barn med helikopter til sykehus fra Tangdhar, 180 kilometer nord for Srinagar. Foto: Rafiq Maqbool/AP Vis mer

Ambassadøren forteller at nøden er størst i Kashmir og de nærmeste dalstrøkene. Der har Sungi sine egne folk, mens utenlandske organisasjoner kan få vansker i dette området.

Tenker langsiktig

-  Vi skal ikke komme med ulltepper. Vi skal tenke praktisk og langsiktig. Vi skal hjelpe de bøndene som mistet jordene, åkrene og husene, så folk på landsbygda kan klare seg når vinteren kommer, sier Kanavin.

Han trekker ellers fram Kirkens Nødhjelp, Flyktningehjelpen og Røde Kors, som alle har gode nettverk i Pakistan.

Halvor Fossum Lauritzsen fra Norges Røde Kors kom til Pakistan i går for å samordne alt hjelpearbeidet fra Den Internasjonale Føderasjonen av Røde Kors.

Midt i denne uka kommer også Jan Egeland, FNs øverste ansvarlige for all nødhjelp, til Pakistan.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer