Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Når ingen tar ansvar for dette tallet, var det åpenbart feil av politiet å bruke det

Generalsekretær Sturla Stålsett i Kirkens Bymisjon kritiserer politiets bruk av udokumentert tiggertall.

REAGERER: Generalsekretær i Kirkens Bymisjon Sturla Stålsett kritiserer politiet for påstanden om at det var 2000 tiggere i Oslo i fjor, samtidig som ikke kan redegjøre for hvor dette tallet kommer fra. Det gjorde en ulykksalig situasjone verre, mener Stålsett. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
REAGERER: Generalsekretær i Kirkens Bymisjon Sturla Stålsett kritiserer politiet for påstanden om at det var 2000 tiggere i Oslo i fjor, samtidig som ikke kan redegjøre for hvor dette tallet kommer fra. Det gjorde en ulykksalig situasjone verre, mener Stålsett. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag skriver Dagbladet at politiet ikke makter å redegjøre for tallfesting av tiggere i Oslo som de selv står bak.

I juli i fjor gikk visepolitimester Roger Andresen i Oslo politidistrikt ut og sa at det var 2000 tiggende rumenere i Oslo. Tidligere i år har oslopolitiet gjort det klart at osloborgerne må vente seg en solid økning i år.

Den eneste i Oslo politidistrikt som har villet svare på spørsmål, er pressesjef Unni Grøndal. Hun sier at tallet ikke kommer fra politiet. Anslaget om en solid økning i år vil hun ikke kommntere, siden de opplysningene kommer fra hemmeligstemplede etterretningsrapporter.

Flere andre, som Oslo kommune, oppgir politiet i Oslo som kilde til tallet.

- Feil av politiet Generalsekretær Sturla Stålsett i Kirkens Bymisjon reagerer på politiets tallbruk.

- Jeg mener bruken av et udokumentert tall, som mange av oss mener var altfor høyt, bidro til å eskalere konflikten og bygge opp under uro og negativ stemning mot denne gruppen mennesker, sier Stålsett til Dagbladet.

Han er klar på at politiet har et særlig ansvar når de bruker et tall de ikke kjenner opphavet til eller vet om er riktig.

- Når ingen tar ansvar for dette tallet, var det åpenbart feil av politiet å bruke det, sier han.

Politiet svarer på Stålsetts kritikk, via pressesjef Unni Grøndal, på følgende måte:

- Tallet 2000 er brukt i ulike sammenhenger, men er etter som jeg forstår en sammenstilling av tall som er rapportert inn fra ulike etater og organisasjoner. Det er ikke politiet som har kommet opp med tall på egen hånd. De øvrige tallene kom fram i forbindelse med et oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet i mai 2012 for å kartlegge situasjonen når det gjaldt tigging i de største byene.

Reagerer på omtalen I et brev til Politidirektoratet fra i fjor sommer gjør Oslo-politiet det klart at de ikke monitorerer tigging, fordi tigging ikke er ulovlig.

I det samme brevet redegjøres det for den eneste tellingen oslopolitiet  faktisk har gjennomført - 23. og 24. mai i fjor. Da kom de til 75 tiggere den ene dagen og 194 tiggere den andre. I ettertid er tallet fra 24. mai - 194 tiggere - som er blitt gjengitt av politiet.

- Det er et slående misforhold mellom de ulike tallene, sier Stålsett.

- Det er grunn til stor nøkternhet når man bruker tall i en debatt som denne, og det er usedvanlig viktig når det dreier seg om sårbare og utsatte grupper. Da må politi og myndigheter være særlig aktsomme med bruken av tall og fakta som er egnet til å vekke reaksjoner og skape uro i befolkningen.

Stålsett knytter dette opp mot språket som brukes i tiggerdebatten - og om tiggerne.

- Det er skrevet mye om dette, og språket som brukes om disse menneskene inneholder ord som invasjon, flom og tiggertopp. Det snakkes om beredskap, og det brukes ord som bidrar til å skape et bilde av denne situasjonen som nesten uoverkommelig.

- Det er vanskelig Han erkjenner imidlertid at det er vanskelig å tallfeste antallet tiggere som kommer til Oslo, blant annet fordi det stadig er noen som drar avgårde igjen mens andre kommer til.

- Oversikten blir aldri helt fullstendig, det blir bare anslag, og det må vi leve med. Men vi og andre humanitære aktører som jobber med tiltak, søker å få en oversikt over hvor stort behovet er. Selv om det bare er anslag, må vi forsøke å justere tiltakene etter behovet.

- VI BLIR BEHANDLET BRA: Ekteparet Ion (54) og Elena (51) Chiorghe liker seg godt i Norge. Her behandler politiet dem bra,  og folk er generelt snille. - Det er bare vaktene som plager oss. De spytter og skubber oss bort, men vi har det bra i Norge, sier ekteparet, som håper å få seg en jobb.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
- VI BLIR BEHANDLET BRA: Ekteparet Ion (54) og Elena (51) Chiorghe liker seg godt i Norge. Her behandler politiet dem bra, og folk er generelt snille. - Det er bare vaktene som plager oss. De spytter og skubber oss bort, men vi har det bra i Norge, sier ekteparet, som håper å få seg en jobb. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling