Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Når Iran forhandler

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Ran er ingen enkel motstander på den internasjonale arena. Hizbollah som Iran støtter med penger og våpen, utfordret Israel da israelske styrker var i ferd med å bombe Gaza til grus. Krigen viste verdenssamfunnet at militære løsninger er utilstrekkelige, selv på et så begrenset område som Sør-Libanon. Når israelske fly og artilleri ikke klarer å fjerne Hizbollah som en trussel, er det ingen grunn til å tro at bombeangrep skal lykkes med å fjerne Irans atomprogram som nettopp er planlagt å stå imot angrep fra lufta. Det finnes ingen militær, bare en politisk løsning på konflikten om Irans atomprogram.

• I uka som gikk svarte Iran på de vestlige stormaktenes tilbud om utvidet samarbeid i bytte for en stans i arbeidet med å anrike uran i Iran. Lekkasjer om hva som står i svaret fra Teheran, understreker hvilken formidabel motpart USA og EU står overfor. Iran forplikter seg ikke til den stansen som USA og EU krever, men stiller i stedet en lang rekke spørsmål som kan avklare innholdet i tilbudet fra de vestlige stormaktene. For eksempel spør Iran om USA er villig til å heve sanksjonene mot selskaper som handler med Iran. Det er en forutsetning for at Iran skal få kjøpt innsatsvarer til å drive og vedlikeholde atomreaktorene til fredelig produksjon av strøm, og er dermed et høyst relevant spørsmål.

• Fristen som FNs sikkerhetsråd har satt, løper ut på torsdag. Etter denne datoen kan FNs sikkerhetsråd fatte vedtak om å innføre sanksjoner mot Iran. Det vil neppe få Russlands og Kinas tilslutning, særlig ikke dersom Iran stiller relevante spørsmål ved tilbudet de har fått, uten å få klare svar. Den vestlige koalisjonen kan også bryte sammen dersom USA presser hardt på for å få innført sanksjoner uten at landet først har bidratt til å lette gjennomføringen av tilbudet til Iran.

• Atomvåpen i hendene på prestestyret i Iran er en fryktskapende tanke. Det er lovende at Teheran vil forhandle om en løsning som kan hindre at det blir virkelighet. Den muligheten må ikke bli skutt ned.

LEDER