Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mount Everest:

Når isen smelter, kommer de døde kroppene til syne

Ekspedisjonsledere er bekymret over antallet døde fjellklatrere som blir funnet når isen smelter på Mount Everest.

SMELTER: Mesteparten av de døde kroppene har blitt funnet i området Khumbu i Nepal. Foto: AP / Tashi Sherpa
SMELTER: Mesteparten av de døde kroppene har blitt funnet i området Khumbu i Nepal. Foto: AP / Tashi Sherpa Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten 300 fjellklatrere har mistet livet på toppen av Mount Everest siden første gang noen forsøkte å bestige fjellet.To tredjedeler av likene er antatt fortsatt å være begravd under snø og is.

Nå som vårens klatresesong starter, blir flere kropper fjernet på den kinesiske siden av fjellet i nord, melder BBC.

Mer enn 4800 personer har nådd toppen av det som er verdens høyeste fjell.

- På grunn av global oppvarming smelter isen og isbreene raskt, og de som har vært begravd under snøen i alle disse åra blir nå synlige, sier Ang Tshering Sherpa, tidligere president i Nepal Mountaineering Association til BBC.

- Vi har tidligere hentet ned noen døde kropper av fjellklatrere som har dødd de siste åra, men de som har ligget lengre kommer nå også til syne, sier han videre.

Av nyhetsbyrået AP ble Mount Everest omtalt som «verdens høyeste søppelfylling» på grunn av at turisme har ført til at det legges igjen store mengder søppel hvert år.

Synlig hånd

I 2017 dukket ei hånd opp fra bakken ved Camp 1, tilhørende en død fjellklatrer.

Det var profesjonelle klatrere fra Sherpa-samfunnet som fikk oppdraget med å fjerne kroppen. Samme år dukket det opp en annen kropp på overflaten av Khumbu-breen.

- Hender og bein fra døde kropper har også dukket opp ved basecamp de siste åra. Vi har lagt merke til at isnivået er synkende, og det er derfor de døde kroppene kommer til syne, sier en ikke navngitt person, ved en ikke-statlig organisasjon som er aktive på Mount Everest, til BBC.

Ifølge fjellklatrere er det i Khumbu Icefalls overflater det er blitt funnet flest døde kropper. Det er funnet flere i Camp 4-området også, i South Col, der det er relativt flatt.

MOUNT EVEREST: Over 18 000 kilo er fraktet ned fra fjellet - men det er bare en brøkdel av det som er igjen. Video: CNN Vis mer

Smeltende isbreer

Flere studier har vist at isbreer i Everest-regionen stadig smelter raskere og blir tynnere.

- På grunn av det som skjer med Khumbu-isbreen får vi se døde kropper fra tid til annen, sier Tshering Pandey Bhote, visepresident i Nepal National Mountain Guides Association.

- Men de fleste klatrere er mentalt forberedt på å komme over et slikt syn, legger han til.

Flere studier viser at også breene i flere av verdens høysete fjell i Himalaya krymper. En forskningsrapport fra IPCC konkluderer med at en stor del av breene i fjellkjeden vill være borte innen 2350.

- De minker totalt sett riktignok mindre enn mange breer andre steder i verden, som for eksempel i Alpene, hvor man med det blotte øye kan se det. Men satellittdata viser helt tydelig at klimaendringene også har nådd de høyeste fjellene i verden, sa UiO-professor Andreas Kääb til Titan i 2017.

«VERDENS HØYESTE SØPPELFYLLING»: Da Torkjel Ustgård Hurtig besteg Mount Everest, var det plastikk bare få meter fra selve toppen. - Det er mye søppel i fjellområdet, men det meste ligger nok begravd under snø og is, enn så lenge. Video: Yukta Tamu/Torkjel Ustgård Hurtig Vis mer

Døde som markører

Flere av de døde menneskene som ligger nær toppen av Mount Everest har fungert som markører for fjellklatrere.

En av de mest kjente «markørene» er kjent som «Green Boots», eller grønne støvler. Det er en referanse til en klatrer som døde under et lite overheng nær toppen av Everest. Den uidentifiserte avdøde mannen, som døde med grønne støvler på føttene, viste i mange år klatrere at de nærmet seg toppen. I 2014 kom det imidlertid rapporter om at kroppen hadde blitt fjernet. En ny ekspedisjon i 2017 tyder på at han bare var dekket til av steiner.

Det er flere årsaker til at døde mennesker i mange tilfeller blir liggende på Everest. For å berge og fjerne de døde kroppene fra de høyere punktene på fjellet er både dyrt, vanskelig og potensielt livsfarlig.

Eksperter opplyser ifølge BBC at det kan koste fra 335 000 - 675 000 kroner å hente ned de døde.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!