Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Når Israel tar strømmen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ISRAELERNE BOMBER veier, bruer, flyplasser og områder der Hizbollah holder til. Infrastrukturen angripes fordi de som bortførte de israelske soldatene Ehud Goldwasser og Eldad Regev onsdag, ikke skal klare å transportere dem videre, er forklaringen fra Israels myndigheter.

Da er det veldig rart at israelske fly i går bombet et av kraftverkene i Beirut. For det er vel ikke mulig å transportere mennesker gjennom det elektriske ledningsnettet? Eller kanskje målet er å få alle kjøleskap ut av drift, slik at Hizbollah-lederne ikke skal få kald juice til frokosten sin?

ASYMMETRISK KRIGFØRING er et fremmedord som blir brukt stadig oftere, både om amerikanernes og israelernes krig mot det de kaller terrorister. Den sjiamuslimske Hizbollah-geriljaen har verken flyvåpen, krigsskip eller avansert militærutstyr. Israelerne har det meste av det moderne teknologi kan oppvise. Det betyr ikke at Hizbollahs raketter ikke kan drepe eller skade, men ødeleggelsene som rammer Israel, er minimale i forhold til det libaneserne nå opplever.

De fleste av verdens ledere er enige om at israelernes gjengjeldelsesaksjoner ikke står i noe forhold til Hizbollahs angrep mot den israelske militærpatruljen på grensa mellom Libanon og Israel onsdag. Men samtidig tar de avstand fra Hizbollahs ugjerninger.

Hizbollah er ifølge israelerne en terroristorganisasjon. Israel er en stat som kaller seg demokratisk. Bør ikke en ansvarlig regjering holde seg til andre regler enn de bibelske, som krever et øye for et øye og en tann for en tann?

DET ER IKKE MANGE land i verden som velger å stå opp mot FN. Det gjør Israel, og det har landet gjort i mange år. Det lyder patetisk når den libanesiske regjeringen nå blir kraftig kritisert for å ha brutt FN-resolusjon 425 fra 1978. Den brøt Israel daglig i 22 år, fram til landet trakk seg ut av Sør-Libanon i år 2000.

I går snakket Israels statsminister Ehud Olmert med FNs generalsekretær Kofi Annan på telefon. Annans ønsker om en våpenhvile ble kontant avvist. Israel vil ikke stanse offensiven i Libanon før Hizbollah er avvæpnet, sa Olmert ifølge israelske tjenestemenn.

ISRAELS STEILE HOLDNING minner om en samtale jeg hadde med en israelsk offiser i Nord-Israel under invasjonen av Sør-Libanon i 1978. Jeg hadde vært inne i de okkuperte områdene og sett israelernes ødeleggelser og spurte litt naivt om de ikke var redde for internasjonal kritikk.

-  Vi israelere adlyder bare én, svarte offiseren og pekte opp mot himmelen.