Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Når jeg er iført maske føler jeg meg som en superhelt

Pussy Riot skaper trøbbel for Putin.

TURBULENT: Feministkollektivet Pussy Riot laget overskrifter da tre medlemmer ble arrestert etter en anti-Putin protest i februar i år. Nå risikerer de opp mot syv års fengsel, noe som har sjokkert og provosert mange russere. Foto: REUTERS/Denis Sinyakov/NTB scanpix
TURBULENT: Feministkollektivet Pussy Riot laget overskrifter da tre medlemmer ble arrestert etter en anti-Putin protest i februar i år. Nå risikerer de opp mot syv års fengsel, noe som har sjokkert og provosert mange russere. Foto: REUTERS/Denis Sinyakov/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Feministkollektivet Pussy Riot laget overskrifter da tre medlemmer ble arrestert etter en anti-Putin protest i februar i år.

Nå risikerer de opp mot syv års fengsel, noe som har sjokkert og provosert mange russere. I februar sang Nadezhda Tolokonnikova (22), Maria Alekhina (24), og Yekaterina Samutsevich (29) «Hellige jomfru, fjern Putin» i Frelseren Kristus-katedralen i Moskva. De ble deretter arrestert, fengslet og nektet kausjon. De har også blitt nektet kontakt med sine ektemenn, familie og venner.  

Mandag starter rettssaken mot jentene.
 
Punk versus Putin For første gang siden saken har blitt kjent i medie har andre ikke-fengslede medlemmer av Pussy Riot gitt et intervju til vestlig media. The Observer skriver i dag at saken er en forbausende fortelling om hvordan tre unge kvinner har gitt Putin et av de største politiske hodepinene så langt. Det som utspiller seg nå, i følge journalisten Carole Cadwalladr, er en historie om kunst versus makt, og sivilt samfunn mot kirken og staten, eller i ordene til en filmskaper som følger saken: punk versus Putin.
 
Ulovlig stuntopptredener Pussy Riot, som de kaller seg, er et russisk, feministisk pønkrockkollektiv. Gruppen består av rundt 10 kvinner som alle opptrer under pseudonym og alltid med strikkede balaklavaer, eller finlandshetter.

De er kjent for sine ulovlige stuntopptredener i Moskva på plasser som Moskvas metro og Den røde plass. De ble likevel ikke internasjonalt kjente før de utførte en opptreden i Frelseren Kristus-katedralen i Moskva 21. februar i år der de sang "Hellige mor, velsignede mor, jag Putin ut!" som en protest mot at patriark Kirill åpent støttet Putin i valgkampen.

De tre ble anklaget for hooliganisme og holdt i varetekt inntil videre. Varetektsfengslingen ble fordømt av blant andre Amnesty International og Russlands egen menneskerettighetsombudsmann Vladimir Lukin.
 
Under jorden De resterende medlemmene av feministkollektivet har nå gått under jorden. Nå har de gitt sitt første intervju til vestlig media og The Observer.

Ikledd finlandshetter for å beholde anonymiteten, forteller jentene om seg selv.
- Vi er i en unik situasjon, men samtidig er det ganske skremmende. Dette er et stort ansvar. Vi gjør ikke dette bare for oss, men for hele samfunnet, sier en av jentene.

- Hvem som helst kan være Pussy Riot.... vi bare viser folk hva de kan gjøre, sier en annen.

- Vi viser brutaliteten og den grusomme innsiden av myndighetene, påpeker en annen.

PUSSY RIOT-MEDLEMMER: Nadezhda Tolokonnikova (i midten), Maria Alyokhina (t.h) og Yekaterina Samutsevich (t.v) sitter bak gitter under en høring i Moskva. Foto: AFP/NATALIA KOLESNIKOVA/NTB scanpix
PUSSY RIOT-MEDLEMMER: Nadezhda Tolokonnikova (i midten), Maria Alyokhina (t.h) og Yekaterina Samutsevich (t.v) sitter bak gitter under en høring i Moskva. Foto: AFP/NATALIA KOLESNIKOVA/NTB scanpix Vis mer

- Vi er ingen superkvinner, vi er ganske vanlige og vårt mål er at alle kvinner i Russland kan gjøre dette uten å bruke masker.
Alle jentene er anonymiserte og bærer finlandshetter under intervjuet.

- Når jeg er iført maske føler jeg meg som en superhelt, sier en av dem.

- Vi gjør ikke noe ulovlig. Det er ikke ulovlig å synge og si det man mener, sier en av jentene.

Ingen av jentenes foreldre vet at de holder på med dette.
 
Sultestreiking I begynnelsen av juli erklærte de tre fengslede kvinnene at de ville sultestreike for å protestere mot at deres advokater kun får to fulle arbeidsdager til å forberede seg til høringen kommende mandag. Stevningsdokumentene i saken er nemlig 2800 sider langt, ifølge The Moscow Times.  

STØTTEERKLÆRING: En kvinne i Praha sprayer sin støtte til Pussy Riot på en vegg. Foto: REUTERS/David W Cerny/NTB scanpix
STØTTEERKLÆRING: En kvinne i Praha sprayer sin støtte til Pussy Riot på en vegg. Foto: REUTERS/David W Cerny/NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media