«Når jeg først hang der, turte jeg ikke å slippe»

Politimannen som tok halsgrep på Eugene Obiora snakker ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politifolkene som pågrep Eugene Obiora mener 48-åringen kunne ha unnsluppet pågripelse. De avviser at de brukte overdreven makt.

For første gang har de fire fortalt offentlig om sine opplevelser av det som skjedde da Obiora døde etter å ha blitt pågrepet ved Østbyen Servicekontor i september i fjor. Ingen av dem står fram med navn.

Politimennene mener selv at de ikke kunne gjort mer for å unngå at situasjonen utviklet seg voldelig.

– Vi hadde vært tålmodige lenge, og gitt mange flere sjanser enn mange andre har fått, sier politifolkene til Adresseavisen.

I går offentliggjorde NTNU rapporten som viser en av ti politi-ansatte trondheimspolitiet mener det er ok å bruke ord som «pakkis» og «svarting».

– Forsøkte ikke å kvele
Politimennene beskriver Obiora som svært opphisset, og at han ga inntrykk av å være aggressiv. Derfor mente de det var nødvendig å pågripe ham. 48-åringen reagerte med å gjøre kraftig motstand, ifølge politimennenes forklaring.

Politimannen som foretok det omstridte halsgrepet, opplevde ikke at han hadde særlig annet valg.

– Min hensikt var ikke å feste et halsgrep, men å vri ham unna kollegaen min og folkene i lokalet. Det var hans motstand og kraft fremover som gjorde at jeg ble hengende på ryggen hans. Når jeg først hang der, turte jeg ikke å slippe. Da hadde jeg mistet kontrollen. Når du først har fått tak på en person kan du ikke slippe, da får han muligheten til å slå eller komme seg løs, sier politimann A, som tok halsgrepet.

SNAKKER UT: Politimennene som pågrep Eugene Obiora i fjor snakker ut for først gang. De avviser at de brukte overdreven makt. FOTO: Gorm Kallestad/SCANPIX
SNAKKER UT: Politimennene som pågrep Eugene Obiora i fjor snakker ut for først gang. De avviser at de brukte overdreven makt. FOTO: Gorm Kallestad/SCANPIX Vis mer

Han sier han holdt Obiora i halsgrep i maksimalt 30 sekunder.

– Jeg hang der for å ha kontroll på ham og få ham ned. Det var så hektisk, og jeg var så redd at jeg rakk ikke å tenke mer enn det. Grepet var ikke for å kvele ham, jeg prøvde å få ham ned i gulvet, sier politimann A.

– Ikke overdreven makt

Spesialenheten for politisaker stiller i sin rapport spørsmål ved om politifolkene burde ha vurdert maktbruken underveis. Politifolkene svarer at de aldri opplevde at de brukte for mye makt, og sier samtidig at de diskuterte maktbruken seg imellom.

Obiora ble liggende i mageleie på bakken utenfor sosialkontoret mens politifolkene ventet på en politibil for å bringe ham til arresten. Politimennene sier de ikke var klar over at mageleie var farlig, men sier det tvert imot var en rutinemessig pågripelsesteknikk.

Spesialenheten har på grunnlag av medisinsk ekspertise konkludert med at Obiora døde som følge av kvelning.

Spesialenheten for politisaker er ferdig med å etterforske saken, og rapporten ligger nå hos sjef for spesialenheten, Jan Egil Presthus.

Han skal gå gjennom, redigere og kommentere rapporten, før den oversendes Riksadvokaten i slutten av neste uke, opplyser Spesialenheten til NTB.

NTB