- Når jeg leser at min gamle medelev skal bli diktator i Nord-Korea, så må jeg le

Kim Jong-ils sønn gikk på skole i Sveits og lærte basket-triks av israeler.

UPOPULÆRE I SØR: Slik ble far Kim Jong-il og hans sønn Kim Jong-un brukt i en demonstrasjon i Sør-Korea, etter at det ble kjent at sønnen er pekt ut som arvtakeren. Foto: AFP/PHILIPPE LOPEZ/Scanpix
UPOPULÆRE I SØR: Slik ble far Kim Jong-il og hans sønn Kim Jong-un brukt i en demonstrasjon i Sør-Korea, etter at det ble kjent at sønnen er pekt ut som arvtakeren. Foto: AFP/PHILIPPE LOPEZ/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Kim Jong-un (25) er yngst av Kim Jong-ils (68) tre sønner, men likevel utpekt til å ta over makta i Nord-Korea etter faren (68).

Den kommende lederen av et av verdens mest lukkede land har venner og bekjente i USA, Israel, Tyskland og Sveit.

Ifølge flere rapporter gikk han nemlig på den engelskspråklige skolen International School of Bern i Sveits i perioden 1993 til 1998, innskrevet med navnet Chol Pak.

- Absurd

En rekke av hans tidligere medelever har latt seg intervjue av den tyske avisa Die Welt.

- Han var humoristisk, gikk godt overens med alle, til og med elever fra land som regnes som fiender av Nord-Korea, sier en tidligere medelev til avisa.

- Når jeg leser at min gamle medelev Chol Pak skal bli diktator i Nord-Korea, så må jeg le. Det er absurd. Galskap! sier en annen.

Elevene forteller at politiske emner var tabu å snakke om, men at det var lov å krangle om fotball.

Chol Pak, som han altså kalt seg, spilte på skolens fotballag, sammen med blant annet en amerikansk elev. Han tilbrakte også mye tid med en sørkoreaner, og ifølge avisa lærte han basket-triks av en israelsk medelev.

Diktatorsønnen gikk på skolen sammen med en annen nordkoreaner, Kwang Chung, som ifølge The Times i praksis kan ha vært en slags livvakt.


Schwarzenegger-fan

De to virket uansett som de var gode venner.

- Kwang var mer populær enn Chol fordi han var så god i sport, sier en tidligere medelev til Welt og legger til:

- De snakket om Schwarzenegger-filmer hele tiden.

Den populærkulturelle interessen deler sønnen med sin far. Det er blitt hevdet at Kim Jong-il har over 20 000 filmer, deriblant samtlige James Bond-filmer.

I likhet med hans far skal Kim Jong-un være en stor fan av basketstjernen Michael Jordan.

Basketinteressen kan komme hendig med hvis landets diplomatiske relasjoner til USA skulle bedres, og hvis han skal snakke med Barack Obama, som selv spiller basket så ofte han kan med sine medarbeidere og vaktene fra Secret Service.

Kim Jong-nam (38), Kim-Jong Ils eldste sønn, var favoritten til å ta over etter faren, men han spilte seg selv utover sidelinja da han prøvde å reise til Japan med et falsk pass i 2001.

Presidentfamilens tidligere kokk, Kenji Fujimoto, har tidligere hevdet at den mellomste broren, Kim Jong-chul, ikke fikk ta over fordi faren mener han er for feminin.

Kim Jong-un beskrives på sin side «akkurat som sin far».

- Den minst uskikkede

- Han regnes for å være den minst uskikkede av sønnene hans, sier Sverre Lodgaard, seniorforsker i NUPI, til Dagbladet.no.

- Hvis opplysningene om at han har gått på skole i utlandet det stemmer, så kan det innebære at han vil ha et noe mer internasjonalt perspektiv enn faren. Samtidig blir det sagt at Kim Jong-il også følger godt med i utenlandske medier, og at han er godt orientert om det som skjer i omverden, sier Lodgaard.

I tillegg skal befolkningen i landet ha begynt å lære nye sanger som hyller Kim Jong-un og omtaler ham som «general Kim».

Den nåværende diktatoren, Kim Jong-il, med tilnavnet «den kjære leder», overtok i 1994 statsroret fra sin far Kim Il-sung, «den store leder» og «Nord-Koreas evige president».

NUPI-forskeren mener det er stor sannsynlighet for at Kim Jong-un faktisk kommer til å ta over makta i landet.

Sør-Koreas etterretningstjeneste har opplyst at Kim Jong-un nå sitter i landets nasjonale forsvarskomité. En tilsvarende posisjon hadde Kim Jong-il for han tok over for sin far.

- Hans posisjon i denne komiteen er et ganske sikkert tegn på at han er utpekt til å ta over. Dette er et veldig viktig organ i Nord-Korea, siden hærens rolle er så viktig, sier Lodgaard.

Situasjonen mellom Nord- og Sør-Korea er mildt sagt spent, etter at Nord-Kora først gjennomførte en atomprøvesprengning og så prøveskytingen av to kortdistanseraketter.

To amerikanske journalister ble i dag dømt til 12 års fengsel i Nord-Korea.

SKAL GÅ AV: Kim Jong-il, her mens han inspiserer en fruktgård, har pekt ut sin yngste sønn som arvtaker. Foto: AP/Scanpix
SKAL GÅ AV: Kim Jong-il, her mens han inspiserer en fruktgård, har pekt ut sin yngste sønn som arvtaker. Foto: AP/Scanpix Vis mer