SAMLET I SORGEN: Lokalsamfunnet på Nesodden savner to av sine AUF-ungdommer etter massakren på Utøya. De fire som overlevde, var til stede under minnesgudstjenesten i Gjøfjell kirke tirsdag kveld. Foto: UFFE FRANDSEN / DAGBLADET
SAMLET I SORGEN: Lokalsamfunnet på Nesodden savner to av sine AUF-ungdommer etter massakren på Utøya. De fire som overlevde, var til stede under minnesgudstjenesten i Gjøfjell kirke tirsdag kveld. Foto: UFFE FRANDSEN / DAGBLADETVis mer

- Når jeg lukker øynene, ser jeg grusomme scener

Trond Giske er preget etter at bare fire av seks AUF-ere fra Nesodden kom tilbake fra sommerleiren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NESODDEN (Dagbladet): I Gjøfjell kirke på Nesodden samlet sørgende seg for å holde sammen og trøste hverandre tirsdag kveld. Omtrent 450 mennesker hadde møtt opp i kirken, som bare har plass til rundt 300, flere måtte stå utenfor under minnegudstjenesten.

De mange ungdommene som hadde møtt opp, var tydelig preget av situasjonen. Foran seg hadde de alle lagt roser i forskjellige farger. Flere brast i gråt da gudstjenesten ble innledet av at Per Øystein Sørensen sang Eric Claptons «Tears in Heaven».

- Hvordan denne bygda mobiliserer, er symptomatisk for hvordan hele Norge har det og reagerer nå, sier nærings- og handelsminister Trond Giske til Dagbladet etter gudstjenesten.

Nevøen overlevde Seks ungdommer fra Nesodden AUF reiste håpefulle til sommerleiren på Utøya. Nå er to av dem savnet. På første rad sammen med Trond Giske sitter nevøen Johannes Dalen Giske (20). Han er en av dem som overlevde.

- Det er klart det er ekstra spesielt for meg å være her og høre Johannes' historie, sier Giske.

Han var selv på ferie i Portugal da Regjeringskvartalet ble bombet og 68 personer ble skutt på Utøya. Det var en hard virkelighet som ventet statsråden da han kom hjem på mandag.

- Som tidligere AUF-leder har jeg vært tett på Utøya, og kjenner veldig mange av dem som var der. Samtidig som hele arbeidsplassen min er sprengt bort. Det er hardt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ta tid til sorgen Han reiste nærmest rett til Sundvollen for å vise sin støtte og trøste de pårørende som samlet seg der etter massakren på fredag.

- På mandag var det omtrent bare de som ikke hadde fått sine kjære tilbake, som var igjen der. Å pakke kofferten og reise hjem uten dem må være uvirkelig, sier han.

Utenfor kirken tok han seg god tid til å snakke med dem som hadde møtt opp sammen med nevøen.

- EKSTRA SPESIELT: - Det er klart det er ekstra spesielt for meg å være her og høre Johannes' historie, sier nærings- og handelsminister Trond Giske, som talte under minnegudstjenesten. Ministerens nevø fra Nesodden, Johannes Dalen Giske (20), overlevde massakren på Utøya. Foto: UFFE FRANDSEN / DAGBLADET
- EKSTRA SPESIELT: - Det er klart det er ekstra spesielt for meg å være her og høre Johannes' historie, sier nærings- og handelsminister Trond Giske, som talte under minnegudstjenesten. Ministerens nevø fra Nesodden, Johannes Dalen Giske (20), overlevde massakren på Utøya. Foto: UFFE FRANDSEN / DAGBLADET Vis mer

- Nå er det viktigste å ta seg tid til sorgen og å vise medmenneskelighet. Det skal gråtes mange tårer nå før hverdagen kommer. Men hverdagen kommer, også den politiske, sier han.

Partisekretærene fra alle de politiske partiene har imidlertid bestemt seg for at den kommende valgkampen skal utsettes i 14 dager.

Roste ungdommen - Det tror jeg vi trenger. Og selv når den starter, kommer den nok til å være annerledes enn det vi er vant til. Vi kommer nok til å snakke til hverandre på en helt annen måte, sier Giske.

Under sin tale i kirken roste Giske de sterke ungdommene som har tatt så godt vare på hverandre, og siterte, som mange før ham de siste dagene, Nordahl Grieg.

- Også i framtidas kveldstimer vil ungdommer synge Nordahl Griegs «Til ungdommen» på Utøya.

- Når jeg lukker øynene, ser jeg grusomme scener. Noen av de verste som finnes. Men jeg ser heldigvis også noe annet. Jeg ser flinke, flotte og engasjerte ungdommer. Dette gir håp om at livet på Utøya og i Norge vil fortsette, sa Giske i kirken.

STAPPFULL KIRKE: Omtrent 450 mennesker møttes for å sørge og være sammen under minnedudstjenesten på Nesodden tirsdag kveld. Foto: UFFE FRANDSEN / DAGBLADET
STAPPFULL KIRKE: Omtrent 450 mennesker møttes for å sørge og være sammen under minnedudstjenesten på Nesodden tirsdag kveld. Foto: UFFE FRANDSEN / DAGBLADET Vis mer