LETTET:  Hermann Holmøy Heggertveit (18) snakket med Anders Behring Breivik på Utøya. I dag så han massemorderen i retten. Han beskriver følelsen som deilig og lettende. Foto: Bjørn Langsem  /Dagbladet .
LETTET: Hermann Holmøy Heggertveit (18) snakket med Anders Behring Breivik på Utøya. I dag så han massemorderen i retten. Han beskriver følelsen som deilig og lettende. Foto: Bjørn Langsem /Dagbladet .Vis mer

- Når jeg ser ham nå innser jeg hvor liten og patetisk han er

Utøya-overlevende Hermann (18) snakket med Anders Behring Breivik 22. juli. I dag møtte han massemorderen i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT (Dagbladet): For første gang siden 22. juli så Utøya-overlevende Hermann Holmøy Heggertveit (18) i dag massemorderen Anders Behring Breivik.

- Utrolig deilig - Hvordan var det å være her i dag?

- Det var utrolig deilig. Det var en stor kontrast til hvordan det var å se ham sist, sier Holmøy Heggertveit til Dagbladet, og legger til:

- Jeg var overrasket over hvor nervøs jeg var like før Breivik kom inn i retten, og hvor lettet jeg ble etterpå.

- Hvorfor det?

- Etter 22. juli har jeg bygget ham opp som en stor demonisk figur, som en stor sterk mann. Men når jeg ser han nå fikk det meg til å innse hvor liten og patetisk han er, sier Holmøy Heggertveit til Dagbladet.

Snakket med Breivik 18-åringen er en av få overlevende som faktisk snakket med Anders Behring Breivik den fatale fredagen.

Etter å ha løpt vekk fra lyden av skudd, forsøkte Hermann og en gruppe andre AUF-ere å gjemme seg. Da møtte de en politimann.

- Han spaserte rolig mot oss, og da han var fire-fem meter unna, spurte han om vi hadde det greit, og om vi visste hvor drapsmannen var, forteller Herman.

18-åringens første reaksjon var å peke i den retningen han hadde flyktet fra.

- Jeg sa at vi ikke hadde sett ham, men at de siste skuddene vi hadde hørt, kom fra den retningen, forteller Hermann.

Han stusset da politimannen ikke så ut til å reagere på det han sa.

- Da jeg så hans mangel på interesse, skjønte jeg at noe ikke stemte. Han virket fraværende og uinteressert i det jeg sa. Fokuset hans var et helt annet sted. Det var på oss, sier Herman.

Politimannen flakket med blikket før han ga Herman et intenst kort blikk.

- Han virket helt rolig, og i grunnen ganske fornøyd over å ha funnet oss. I neste øyeblikk løftet han våpenet og rettet det mot noen av jentene i gruppa.

Ville snakke med overlevende Fengslingsmøtet mot Anders Behring Breivik er nå avsluttet.

I retten ba Breivik om å få snakke til de pårørende og overlevende, men det ble han kontant nektet av tingrettsdommer Torkjel Nesheim.

Kjennelsen om forlenget varetekt er ventet klokka 13.00.