Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Når jeg setter av dama så sier jeg til meg selv: Fy faen, så dum du er»

Han er 37 år, driver eget firma og har en god årslønn. Han har kjøpt sex på gata i Oslo i omkring 15 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen som sitter foran oss ser ut som en helt vanlig norsk mann. Men en gang imellom; ikke så ofte som ukentlig, men flere ganger i løpet av et halvår, kjøper han sex av kvinner på gata i hovedstaden. Han kjenner godt til hva som foregår i prostitusjonsmiljøet i Oslo. Han kjenner til at mange av de utenlandske jentene jobber under tvang og umenneskelige forhold. Selv hevder han at han alltid kjøper sex av norske jenter. Med unntak av èn gang.

- For ca to måneder siden kjøpte jeg av ei afrikansk jente. Jeg vet ikke hvilket land hun kom fra. Det var mest for å prøve, men det blir første og siste gang. Vi kunne jo ikke kommunisere. Hun snakket ikke engelsk. Jeg tenkte ikke over der og da at hun jobbet under tvang, selv om jeg egentlig visste det. Jeg har en følelse av at nesten ingen av de utenlandske jentene jobber frivillig. Derfor kjøper jeg av norske, ofte jenter jeg har kjøpt av flere ganger før, forteller 37-åringen. Han mener alle kundene vet at de utenlandske som oftest jobber som prostituerte fordi de tvinges til det.

- Alle som er en smule oppegående skjønner det, sier han.

- Gammel gris

37-åringen er en av de 1,2 prosentene norske menn som kjøper sex regelmessig. Omkring 13 prosent av norske menn har kjøpt sex en eller få ganger, ifølge rapporten "Den seksuelle slavestand?" av sosialantropolog Ingrid Smette.

- Jeg ser på meg selv som en oppegående fyr. Mange av de andre kundene ser jeg på som litt gamle griser. Kanskje er jeg også det. Samfunnet ser iallefall på meg som en gammel gris. Men jeg passer ikke inn der nede, og jeg synes det er litt harry å være der. Når jeg setter av dama så sier jeg til meg selv: «Fy faen, så dum du er». Hver gang. Men jeg respekterer dem for det de gjør. Og de fleste norske velger det selv. Da er det litt formildende. Da blir det ikke så ille for meg å gjøre det heller, mener Oslo-mannen. Han har kun fortalt til noen få at han kjøper sex.

- Jeg har sagt det til noen kamerater. Men de er ikke noe bedre selv. En av dem er gift og har to barn og har kjøpt sex i utlandet. Jeg har også fortalt det til to kjærester. De syntes det var greit. Alle har litt bagasje når de kommer opp i åra, og hvis ei jente ikke kan ta meg for den jeg er, så neivel, greit. Men det er ikke det første jeg ville sagt til ei jente jeg møtte. Det gir ikke akkurat status, mener han.

- Hvorfor gjør du det?

- Det sier seg vel selv? Jeg er singel, og det er enkelt. Jeg er for gammel til å drive å sjekke opp damer på byen, og jeg føler ikke at jeg har draget. Ved å kjøpe sex får man dekket et fysisk behov der og da, forteller 37-åringen.

God oversikt

Oslo-mannen forteller at de fleste av kundene har god oversikt over jentene.

- Mange bare kjører rundt og kikker. Jeg gjør også det av og til. Hvis det dukker opp ei ny, norsk jente, blir det helt texas. Da vil alle prøve henne. De fleste har kjørt så mye rundt at de vet hvem som er hvem. Men jeg tror også det er noen som bare vil prate med jentene, kanskje de er ensomme, sier 37-åringen. Han ser ikke på seg selv som noen typisk kunde.

- Jeg vet ikke egentlig hvem som er den typiske kunden. Du har alle typer menn der. Fra gutter på 17-18 år til folk på 70. Mange kjører rundt i firmabiler, andre er gift og har barnesete i baksetet, sier mannen. 37-åringen har mange tanker rundt det han gjør. Og han liker ikke at miljøet har blitt tøffere.

- Jentene forteller at det er blitt jævlig mye mer vold mot dem. Sånt forstår jeg ikke. Det kunne ikke ramle meg inn å være voldelig mot jentene. Jeg har hørt om ei jente som ble plukka opp av flere menn i en bil, kjørt hjem til en leilighet der det venta 5-6 andre menn, og så holdt de på med henne som de ville. Hun gikk til politiet, men ingen ble tatt, sier han.

Tenker mye på det

37-åringen forteller at han egentlig ikke liker å kjøpe sex.

- Jeg er forholdsvis romantisk. Jeg liker levende lys og blomster. Når jeg er sammen med ei jente, kjøper jeg ikke sex. Og hver gang jeg får en kjæreste tenker jeg at nå er det slutt på det for alltid. Men når forholdet er over, så blir det til at jeg drar ned igjen. Men det som skjer der nede er bare mekanikk. Det er utrolig kynisk og kaldt, og jeg er ikke akkurat stolt av at jeg gjør dette. Jeg vil helst ikke fortsette, det er jo egentlig litt feil. Kjøpe en dame, liksom...Jeg blir ikke enig med meg selv om hva som er fasiten. Jeg tenker mye på det.

TENKER PÅ DET: - Jeg er ikke akkurat stolt av at jeg kjøper sex, og jeg tenker mye på det, sier oslomannen (37). Han har kjøpt sex på gata i Oslo i omkring 15 år.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media