Når Kadhafi ber om nåde

Det ser ut som Kadhafi vifter med det hvite flagget, og ber om nåde. Fikk for en snau time siden et ultimatum om å trekke seg innen fredag formiddag.

FRIST TIL FREDAG: Muammar Kadhafi har fått et ultimatum om å trekke seg innen fredag formiddag. Foto: EPA
FRIST TIL FREDAG: Muammar Kadhafi har fått et ultimatum om å trekke seg innen fredag formiddag. Foto: EPAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Muammar Kadhafi har hatt et tilsynelatende skjeldent gløtt av realisme, hvis det er riktig at han har kommet med et tilbud om å gå av. Tilbudet kom til opprørerne i øst, som først avviste det, men som siden skal ha akseptert prinsippene i det, ifølge telegrambyrået AFP.

Kilden til historien om at Kadhafi heiser det hvite flagget er opprørsledelsen i øst. Kadafi-kontrollerte medier menekter at diktatoren i Tripoli har kommet med noe slikt forslag.

Ber om mye Kadhafi ber om mye. Han ber om at Folkekongressen kalles sammen, og at han formelt trer tilbake under kongressens sesjon. Folkekongressen skal så velge et interimstyre, som skal regjere i en overgangsperiode. Kadhafi krever straffefrihet for seg og familien, fritt leide ut av landet, og at familien får beholde formuen.

Dette er selvsagt et utgangspunkt for forhandlinger. Og det er mye å forhandle om.

•• For det første de konstitusjonelle rammene for denne tilsynelatende kapitulasjonen. Folkekongressen er et slags parlament, som er helt i lomma på Kadhafi. Et interimstyre utgått fra denne forsamling er sannsynligvis utenkelig for opprørerne, som har sitt hovedsete i Benghazi.

Forståelig vakling •• For det andre straffefrihet for Kadhafi og familien. Opposisjonen har i løpet av  morgentimene i dag sagt både nei og ja til dette. Vaklingen er ikke vanskelig å forstå. På den ene siden er opposisjonen militært presset både i vest og i øst. En by som Zawiyah, som ligger like vest for Tripoli, har vært i opprørernes hender. Men byen er under konstant militært press. Opprørerne i øst har ingen mulighet til å hjelpe sine våpenbrødre i vest, og faren for en massakre av revolusjonstilhengere er overveiende hvis byen faller.

Men straffefrihet er et tveegget sverd for opprørerne. For mange av dem er hatet mot Kadhafi og hans bisarre styre personlig. Libya har vært et personlig diktatur, og venner og slektninger synes å legge skylde helt personlig på despoten Kadhafi for alle dem som er drept av regimet. Terskelen for å akseptere straffefrihet er derfor høy.

Men det er mer komplisert enn som så. Hvis opprørslederne skulle akseptere straffefrihet, så vil ikke dette på noen måte være forpliktende for Det internasjonale krigsforbrytertribunalet. Tribunalet har de siste åra utviklet seg til å bli et nærmest aktivistisk aktorat, og Kadhafi vil uansett være et trofe som krigsforbrytertribunalet gjerne vil ha bak lås og slå. At FN, eller USA og EU, skal forplikte seg til straffefrihet for Kadhafi virker utenkelig. Sikkerhetsrådet har nettopp utvidet sanksjonene mot Libya, og rettet dem personlig mot Kadhafi og familien.

En tredje ting som gjør straffefrihet komplisert er at det ifølge kildene i øst bare omfatter Kadhafi og familien hans. Den omfatter altså ikke regimets øverste bødler. Hvorfor skal de da være lojale mot Kadhafi, hvis lederen likevel skal ofre dem for å redde seg selv? Bønnen om nåde kan også bli en invitt til attentat.

Invitt til attentat •• For det tredje, fritt leide ut av landet. Det vil være en belastning for et hvilket som helst land å ta imot Kadhafi. Han har gjennom en lang og konfliktfylt karriære gjort seg til uvenner med de aller fleste. Kadhafi hadde håpet at det nye vennskapet med Vesten etter krigen mot terror, og invasjonen av Irak, skulle redde skinnet hans. Men etter at revolusjonen begynte ble Kadhafi sitt gamle jeg igjen. Han er igjen krigeren som slåss mot alt og alle; denne gangen med ryggen mot veggen.

•• For det fjerde, at familien får beholde formuen. Hvilken formye? Den som er i i verdipapirer og eiendommer i utlandet, og som FN har beordret fryst? Den som finnes i Libya, og formelt er folkets eiendom, fordi Kadhafi i sin egen selvforståelse får alt han har av folket, og formelt bare har en moderat inntekt?

Spørsmål om pris Over dette uklare bildet av hva som til slutt kan tenkes som et kompromiss svever USA, EU og NATO. Britiske soldate ble i helga tatt til fange i det østlige Libya, fordi de eskorterte en britisk diplomat som skulle ta kontakt med opprørsregjeringen. Fengslingen er ikke det viktige i denne historien, men vestlige regjeringers ønske om kontakt med opprørsregimet, som ikke har noen diplomatiske erfaringer, og sannsynligvis svært få kontakter.

I Washington sitter Barack Obama og overvåker situasjonen nøye. Flyforbud - og kanskje enda mer direkte militær støtte til opprørerne - kan tre i kraft når som helst, lar Obama oss forstå.

Det enkleste for Vesten er å bli kvitt Kadhafi billigst mulig, men minst mulig kamp og tap av liv. Kadhafi vil på sin side selge seg dyrest mulig. Spørsmålet er hva som er prisen for en farlig såret diktator.