Når kjøpte han øksa?

Politiet spør butikkansatte og kunder om hjelp i Kalbakken-drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Politiet i Oslo etterlyser nå butikkansatte eller kunder som kan kaste lys over når 30-åringen som er siktet for å ha drept sine tre søstre Nafisa (13), Saadia (24) og Sobia (27) Khan på Kalbakken 1. oktober i fjor kjøpte drapsvåpenet.

Alle de tre søstrene ble hugget i hjel med en 50 centimeter lang og én kilo tung kløyvøks, produsert av Brødrene Øyo AS på Geilo.

Øksa selges gjennom Jernia-systemet, det vil si i hovedsak Jernia-butikkene, Byggmakker og Proffpartner - men også andre butikker

Det selges mellom 3-4000 tusen eksemplarer av øksa hver år, men politiet har grunn til å tro at norsk-pakistaneren kjøpte øka en gang mellom juli og 1. oktober da drapene skjedde.

- Var tilregnelig

Øksa og bildet av siktede Shahzad Khan ble vist fram på politihuset i Oslo i formiddag, under en pressekonferanse.

Årsaken til at politiet nå går tungt ut i saken, er at den rettspsykiatriske rapporten konkluderer med at gjerningsmannen var tilregnelig drapsnatta.

Det vil si at han ikke psykotisk eller på annen måte  bevissløs i gjerningsøyeblikket - noe som ville frita ham for straff for drapene.

SIKTET: Har du sett denne mannen kjøpe denne øksa? Opplysningene kan avgjøre om de tre søstrene ble drept av broren med fullt overlegg. Foto: Scanpix
SIKTET: Har du sett denne mannen kjøpe denne øksa? Opplysningene kan avgjøre om de tre søstrene ble drept av broren med fullt overlegg. Foto: Scanpix Vis mer

De rettspsykiatriske ekspertene mener derimot 30-åringen er tilregnelig, og det betyr at han kan tiltales og straffes på normal måte.

Derfor er det svært viktig for politiet å finne ut om drapene var forsettlig eller om det her dreier seg om planlagte og overlagte drap på søstrene.

- Verken den siktede eller den øvrige familien vedkjenner seg øksa eller vet hvordan den har kommet i huset. Vi har heller ikke klart å finne fram til butikken som har solgt denne øka. Derfor ber vi butikkansatte og eventuelt kunder eller vitner ta kontakt med oss, hvis de har sett denne mannen med en slik øks. Vi trenger å vite hvor øksa er kjøpt, hvem som har solgt den, når den ble kjøpt og når den kom i hus, sier politiadvokat Cecilie Gulnes.

Brukte også pistol

Politioverbetjent Finn Abrahamsen sier at øksa ser ut til å være ny, derfor tror de den ble kjøpt kort tid før drapet.

- Årsaken til vi tror den er kjøpt mellom juli og 1. oktober er at familien reiste til Pakistan i juli. Vi tror øksa er kjøpt etter dette, men vi kan ikke utelukke at den også er kjøpt før, sier Abrahamsen.

Politiet opplyser for øvrig at det også ble brukt pistol i forbindelse med drapet, men har hovedfokus på øksa og gjør det klart at den ble brukt på alle de tre drepte søstrene.

Når kjøpte han øksa?
BER OM HJELP: Politiadvokat Cecilie Gulnes og politioverbetjent Finn Abrahamsen viser fram øksa som ble brukt i trippeldrapet og bilde av den siktede 30-åringen.