PROSTITUSJON: Dette er blitt et vanlig syn på lørdagskvelder i Oslo sentrum. Klokka har nettopp passert 00.30 og rett under Stortingets utelamper prostituerte som tilbyr sine tjenester.  I løpet av en halvtime i området ble Dagbladets fotograf tilbudt å kjøpe sex og dop en rekke ganger.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
PROSTITUSJON: Dette er blitt et vanlig syn på lørdagskvelder i Oslo sentrum. Klokka har nettopp passert 00.30 og rett under Stortingets utelamper prostituerte som tilbyr sine tjenester. I løpet av en halvtime i området ble Dagbladets fotograf tilbudt å kjøpe sex og dop en rekke ganger. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

- Når klokka blir elleve - tolv flytter sex- og dopsalget seg

På Stortinget vedtas Norges lover. Rett utenfor brytes de hver kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sex og dop selges åpent rett utenfor Norges nasjonalforsamling.

Sex- og dopsalg skjer helt åpent på Løvebakken og rundt Eidsvolls plass ved Stortinget i Oslo. Dagbladet har vært i området torsdag og fredag kveld og dokumentert trafikken. I løpet av en halvtime natt til fredag ble Dagbladet tilbudt å kjøpe sex og dop en rekke ganger. Også oppe på selve Løvebakken.

Natt til lørdag var politiet tydelig til stede, men hver gang en uniformert patruljebil dukket opp, forsvant dopselgerne og de prostituerte ned sidegater eller søkte inn mot mørket.

Da politiet forsvant, kom de fram igjen og fortsatte med åpent salg av dop og sex.

Sexkjøpsloven ble innført i januar 2009, og hadde til hensikt å redusere prostitusjonen i Norge. Sexkjøpsloven forbyr kjøp av sex, men ikke salg. Dermed kan ingen gripe inn selv om prostituerte åpenlyst tilbyr sex mot betaling.

- Blitt tilbudt sex nesten hver dag Stortingspresident Olemic Thomessen (H) forteller til Dagbladet at han nesten daglig har blitt tilbudt sex på vei ut fra Norges nasjonalforsamling.

- Jeg jobber ofte seint om kveldene og det har ikke vært mangel på tilbud de siste dagene. De siste tre ukene har det vært nesten hver dag, sier stortingspresidenten.

Han sier tilbudene ikke plager han personlig og mener heller ikke området rundt Stortinget trenger noe særbehandling.

- Jeg har registrert at prostitusjonen har tiltatt rundt Stortinget den siste tida. Dette er forbudt virksomhet, og jeg ønsker det verken velkommen der eller i andre steder av byen. Det er ikke mer plagsomt for stortingsrepresentanter enn for andre, men jeg håper politiet vil notere seg at vi nå er inne i en periode hvor det er mye, sier Thommessen.
Nye markeder i sentrum Én av gruppene som opplever åpent sexsalg på nærest hold er Oslos vektere. De opplever et pågående, aktivt og åpent miljø for prostitusjon som stadig flytter seg nærmere de aller mest folkerike områdene i Oslo for å finne nye markeder.

- Sexsalget flytter seg når klokka blir elleve-tolv på kvelden. De prostituerte kommer fra området rundt Akershus festning og trekker inn mot sentrum i områdene helt fra nedre Karl Johan ved Jernbanetorget og opp til Stortinget og forbi, sier daglig leder i Metro Garda Trond Andreassen.

Politi-jojo Daglig leder ved Kirkens bymisjon Nadheim-senter, Olav Lægdene, forteller at det er mange prostituerte i Karl Johan på kveld- og nattestid. Flere kvelder i uka driver de oppsøkende arbeid i prostitusjonsmiljøet.

DOP: Dopsalget foregår åpenlyst foran Stortinget og rundt Eidsvolls plass i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
DOP: Dopsalget foregår åpenlyst foran Stortinget og rundt Eidsvolls plass i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Nigerianske prostituerte har alltid vært på Karl Johan, men i det siste har vi hatt et inntrykk av at det er mange flere som dukker opp når politiet ikke er til stede. Dette flytter og endrer på seg hele tida, det er nærmest som en jojo ut fra politiets tilstedeværelse, sier Lægdene.

Dopet flyter Det åpne dopsalget Dagbladet har dokumentert på selve Løvebakken bekymrer også Andreassen.

- Når salget foregår rundt Vaterlandsparken og Jernbanetorget, er det ofte kjøperne som oppsøker dopet. Etter at gangstien langs Akerselva ble borte, har mange av narkotikaselgerne flyttet seg nærmere og nærmere sentrum og blitt stadig mer pågående i Karl Johan. Det er mange festglade mennesker i Karl Johan som ikke er ute etter narkotika, men det blir mer og mer tilgjengelig og terskelen blir lavere. Samtidig har selgerne utspekulerte metoder med depoter, løpegutter og speidere, mener han.

Olemic Thommessen forteller at han ikke har lagt merke til økende narkotikasalg ved Norges nasjonalforsamling.

PÅ NÆRT HOLD: Stortingspresident Olemic Thommessen sier til Dagbladet at han er blitt tilbudt å kjøpe sex nesten daglig de siste tre ukene like ved sin egen arbeidsplass. - Dette er ikke mer plagsomt for stortingsrepresentanter enn for andre, sier han.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PÅ NÆRT HOLD: Stortingspresident Olemic Thommessen sier til Dagbladet at han er blitt tilbudt å kjøpe sex nesten daglig de siste tre ukene like ved sin egen arbeidsplass. - Dette er ikke mer plagsomt for stortingsrepresentanter enn for andre, sier han. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer