Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Når kommer bombene?

En soldat fra den kosovoalbanske frigjøringshæren UCK konstaterer fornøyd at serbiske tropper ikke forbereder seg på å etterkomme verdenssamfunnets krav og trekke seg ut av Kosovo. Det kan bety at NATOs bomber over Serbia faller allerede mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slobodan Milosevic sa i går kveld nei til å snakke med den amerikanske spesialutsendingen til Jugoslavia, Christopher Hill. Det var enda et dårlig signal som varsler brudd i forhandlingene i Rambouillet når fristen formelt går ut klokka 12 i dag.

- Jugoslavia vil ikke oppgi Kosovo selv om landet blir utsatt for NATO-bombing, sa president Slobodan Milosevic i går.

Milosevic sa at Jugoslavia heller ikke kan godta det han kalte fremmed okkupasjon, en henvisning til NATOs planer om å sende en fredsstyrke til Kosovo.

Forbereder seg

I Serbia forbereder man seg nå på at bombene vil falle over landets militære installasjoner. I et land der alle TV-stasjonene er regjeringskontrollerte, sender man lange propagandasekvensenser der de militære styrkene hylles i patriotiske vendinger.

- Vi elsker deg, vårt fedreland. Med ditt navn i våre hjerter marsjerer vår hær.

Slik lyder ett av innslagene, som er ledsaget av bilder av utrangerte jagerfly, soldater som erobrer fiendtlige posisjoner på trening og gamle ortodokse kirker i det omstridte Kosovo.

Beskjeden til omverdenen og landets egen befolkning er denne:

Serbia er forberedt på krig!

Forlengelse?

Men tidsfristen kan også bli forlenget hvis det er noe som helst håp om at en utsettelse kan føre til en avtale.

Mye tyder på at de serbiske og kosovoalbanske forhandlerne kan enes om det politiske innholdet i avtalen som kontaktgruppen for det tidligere Jugoslavia har bedt dem om å godta. Det er det såkalte militære tillegget, om at en avtale innebærer utplasseringen av en internasjonal fredsbevarende styrke på opptil 30000 soldater, striden nå står om.

Ingen verdi

Det er bred enighet om at en fredsavtale for Kosovo, som blant annet vil innebære et omfattende selvstyre for provinsen, ikke har noen verdi dersom ikke noen kommer inn for å påse at den blir overholdt.

Situasjonen minner mye om den som utspant seg da NATO forrige gang truet med å angripe serbiske stillinger i oktober 1998. Den gangen ga Milosevic etter først flere dager etter at den opprinnelige tidsfristen var løpt ut. Det kan meget vel skje igjen.

Uenighet

Mange observatører mener likevel at Milosevic denne gangen spekulerer i at et angrep vil komme. At han ikke kan gi opp Kosovo før han er militært presset til å gjøre det etter NATO-bombing.

Selv om både NATO og kontaktgruppen til nå har klart å opptre samlet, er det likevel vanskelig å skjule en rotfestet uenighet om hva som bør skje dersom Rambouillet-forhandlingene ender i total krise.

Mens omkvedet i USA er «godta en avtale eller bli bombet», er tonen langt mer dempet i Frankrike.

Forsvarsminister Alain Richard sa i et intervju i går at NATO må ha et politisk mål klart for seg før man angriper. Han sa også at det ikke er noen automatikk i et NATO-angrep selv om forhandlingene skulle bryte sammen.

SPEIDER:</B> En UCK-soldat ser på serbiske stillinger gjennom et ombygd kloakrør. Han håper NATO vil bombe serbiske stillinger hvis det ikke blir noen avtale i Rambouillet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media