- Når kommer trollene ut?

Turistene i Geiranger tror de møter troll på veien. Her er de dumme spørsmålene turistinformasjonen må svare på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er mange som kommer og spør om trollene går ut i veien på Trollstigen, om de kommer til å møte troll når de kjører her, forteller turistguide Tarjei Myklebust ved turistinformasjonen i Geiranger.

Hit strømmer det turister fra store cruiseskip og dessuten kommer bilturister som vil kjøre Trollstigen. De har lest om troll og sett suvenirene i butikken. Nå vil de se de virkelige utgavene.

- Hva vi svarer? Nei, vi prøver å holde oss alvorlige, vi vil nok antakelig si at de ikke kommer til å se noen troll, sier Myklebust.

Redd for å møte isbjørn

For det hagler med kunnskapsløshet blant turisterne som kommer til bygda. Betjeningen kjemper om å holde seg alvorlige titt og ofte. De har til og med fått seg en egen bok der de skriver ned de dummeste spørsmålene de får. Det er ikke få.

- De lurer på om de må passe seg for isbjørn. Og mange tror vi lever i steinalderen, de spør om vi har vannklosett her, forteller Myklebust.

Når de er i Geiranger tror mange turister at de er på høyfjellet. Men turistinformasjonen ligger helt nede ved fjorden.

- Mange spør hvor høyt over havet vi ligger. De tror de er på fjellet selv om kontoret ligger en meter fra havet, sier Myklebust, som forteller at mange også lurer på hvor togstasjonen er i den bittelille bygda m,ed 200 innbyggere og hvor ferja til innlandsbygdene Otta og Lom går. Atter andre vil opp på isbreen i Geiranger. Men det har de jo ikke her.

Dumme amerikanere

- Det er nok mest amerikanske turister som stiller dumme spørsmål. Vi har flest tyskere, og de er rimelig godt informerte, sier Myklebust.

Bergensavisen skriver i dag om et amerikansk par som kom til Bergen for tre uker siden, etter en tur nordafor med Hurtigruta.

De var mektig misfornøyd med den norske sola, som de hadde hørt så mye om. Først hadde ferjemannskapet fått gjennomgå, så var det tur for turistinformasjonen i Vestlandsbyen.

- Vi har reist helt fra USA for å se den spesielle midnattsola, også viser det seg at det er akkurat den samme sola som vi har hjemme, sa ektepartet, ifølge Bergensavisen.

Paret ble forsøkt forklart at det spesielle med sola oppe i nord er at den er oppe hele natta. Men det var de to ikke imponert over. De krevde pengene tilbake.

- Vi ble gitt inntrykk av at dere har en annen sol her i Norge, også er det bare den samme. Ren svindel!

De to ba om erstatning på Hurtigruta, men mente selv de bare fikk et frekt svar tilbake.

- Nå må du ta ansvar for Norge og gi oss pengene vi har lagt ut, sa de to til guiden i skranken.

SKUFFET OVER MIDNATTSOL:</B> Det amerikanske ekteparet krevde pengene tilbake da det viste seg at midnattsola ikke var en ekstra sol.
OPPTATT AV TROLL:</B> Her fotograferer turister i Geiranger en trollstatue nede ved fjorden.
IDYLLSISK STED:</B> Men Geiranger har verken isbjørn eller ferjeforbindelse til Lom.