BORTE VEKK: Vladimir Putin er vanligvis svært synlig i verdensbildet. Nå har han imidlertid vært borte fra offentligheten i rundt elleve dager, og spekulasjonene rundt presidenten har tatt av. Foto: Reuters/NTB Scanpix
BORTE VEKK: Vladimir Putin er vanligvis svært synlig i verdensbildet. Nå har han imidlertid vært borte fra offentligheten i rundt elleve dager, og spekulasjonene rundt presidenten har tatt av. Foto: Reuters/NTB ScanpixVis mer

- Når Kreml ikke gjør noe for å fjerne spekulasjonene, kan det tyde på at det er mer alvorlig

Russland-ekspert skjønner lite av Putin-forsvinningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Han er ekspert på russisk politikk og har studert Russland i lang tid. Likevel forstår forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Tor Bukkvoll, like lite av Putins elleve dager lange fravær fra offentligheten som de fleste av oss.

- Jeg lurer akkurat like mye som dere akkurat nå, og det er vanskelig å spekulere i hva i denne saken. Det som er klart er at elleve dager er lenge og at spekulasjonen rundt Putin aldri har vært så store. Det hjelper ikke å ha studert Russland for å skjønne dette, sier Bukkvoll til Dagbladet.

Skjebnemøte i dag Etter planen skal Vladimir Putin i dag møte Kirgisistans president Almasbek Atambajev i St. Petersburg. Hele verden venter i spenning på om verdens mektigste mann møter opp, og dermed roer de ville spekulasjonene om hva som har skjedd med den ellers svært tilstedeværende presidenten.

- Hvis han ikke møter opp i dag, vil virkelig spekulasjonene ta av. Ledere i hans posisjon, med så mye makt, har det vanskelig når ting ikke går særlig bra. Det blir veldig spennende å se hva som skjer i dag, sier Bukkvoll.

EKSPERT: Forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Tor Bukkvoll. Foto: FFI
EKSPERT: Forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Tor Bukkvoll. Foto: FFI Vis mer

Ryktene rundt forsvinningen har versert i alle retninger, alt fra at Putin har fått barn med kjæresten Alina Kabajeva i Sveits, til at han er alvorlig syk eller død, eller rett og slett på ferie. Det har også blitt spekulert i om Putin er gjenstand for et kupp fra sine nærmeste allierte i Kreml. Den østerrikske avisa Kurier mener å vite at Putin har ryggproblemer og at en ekspert fra Wien har reist til Moskva for å behandle ham.

Putins talsmann Dimitrij Peskov har gått ut og dementert alle ryktene om Putin, noe som ikke akkurat har dempet spekulasjonen. Bukkvoll synes det er en merkelig strategi.

- Det har for eksempel vært rykter om at Putin er på ferie. Da ville kanskje Putins talsmenn sagt det? Spekulasjonene i seg selv er ikke positive, og det gjøres ikke noe fra Kreml for å fjerne dem. Det kan tyde på at de er mer alvorlige enn vi vet, sier Bukkvoll.

Kuppet? Bukkvoll peker på at Putin står under press i hjemlandet. Blant annet har myndighetene blitt anklaget for drapet på Putin-kritiker Boris Nemtsov, et drap som har skapt stor misnøye i Russland. 

- Det er sikkert mange i kretsen rundt Putin som er misfornøyd med sånn ting utvikler seg. Ledere i hans posisjon har blitt utsatt for kupp, men i Russland har det ikke vært noen tegn på det. På sikt kan man imidlertid ikke se bort fra det. Hvis ledere er for svake til å regjere, blir det ofte ventet med en kunngjøring til en erstatter er klar. Lederskifter i autoritære stater er alltid et problem, og den siste tida har vært en slitsom periode. Ryktene om et kupp blir selvsagt bare spekulasjoner, sier Bukkvoll.

Putin har vært borte fra offentligheten i lengre tid før, først da ubåten Kursk sank i Barentshavet i 2000. Deretter under terrorangrepet mot Dubrovka-teateret i Moskva to år seinere.

- Under Kursk-ulykka var han treig med å reagere, en hendelse som kom ganske tidlig i hans presidentkarriere. Han har fått mye kritikk for det i etterkant. Vi får se hva det ender opp med i dag, sier Bukkvoll.