Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Når kriminelle vender seg mot hverandre, kommer det mye dritt

Gravejournalist Andrew Jennings analyserer spillet bak FIFA-farsen.

JAKTER FIFA: Gravereporter Andrew Jennings har avslørt flere graverende forhold i FIFA. Han følger den dramatiske utviklinga i organisasjonen med stor interesse. Her i BBC Panoramas lokaler i London. Foto: Espen Sandli / Dagbladet
JAKTER FIFA: Gravereporter Andrew Jennings har avslørt flere graverende forhold i FIFA. Han følger den dramatiske utviklinga i organisasjonen med stor interesse. Her i BBC Panoramas lokaler i London. Foto: Espen Sandli / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fotballverdenen er vitne til en farse av korrupsjon, drittslenging og maktsyke som kanskje er unik i fotballhistorien.

Gravejournalist og FIFA-nemesis Andrew Jennings følger utviklingen, der to presidentkandidater og en visepresident skal bli avhørt om korrupsjonsanklager, tre dager før det i teorien skal velges en ny president, med stor interesse.

- Når organiserte kriminelle vender seg mot hverandre, kommer det opp mye dritt, sier Jennings til Dagbladet.

Det er et komplisert persongalleri fotballverdenen må håndtere:

Det var amerikanske Chuck Blazer som «anmeldte» presidentkandidat Mohamed Bin Hammam og visepresident Jack Warner til FIFA for korrupsjon.

Tok hevn Delegater fra karibisk fotball skal ha fått 40 000 dollar rett i lomma for å stemme på Bin Hammam i det kommende presidentvalget.

Jennings tror dette er både strategi for å ta over kontrollen over fotball i Nord- og Mellom-Amerika, der Blazer alltid har vært nummer to bak Warner, og hevn for at USA ikke fikk VM i 2022.

SVARTEBØRS: Dagbladet avslørte i fjor at visepresident Jack Warner tilbød billetter på svartebørs. BBC Panorama siterte avsløringa. Her intervjuer Andrew Jennings Dagbladets reportere Torgeir Pedersen Krokfjord og Espen Sandli. Foto: BBC
SVARTEBØRS: Dagbladet avslørte i fjor at visepresident Jack Warner tilbød billetter på svartebørs. BBC Panorama siterte avsløringa. Her intervjuer Andrew Jennings Dagbladets reportere Torgeir Pedersen Krokfjord og Espen Sandli. Foto: BBC Vis mer

I dag anmeldte Bin Hammam FIFA-president Sepp Blatter i samme sak, og hevder Blatter visste om korrupsjonspåstandene uten å gjøre noen ting - før det nå passet ham selv strategisk i forhold til presidentvalget.

Blazer har lenge vært Warners bestekompis og nære støttespiller, og det var i sin tid Blazer som oppfordret Warner til å stille som presidentkandidat i det regionale fotballforbundet CONCACAF.

Drittlei - Blazer har alltid vært Warners støttespiller. Men nå er han drittlei av å dilte etter fyren fra lille Trinidad og Tobago, og vil ta over kontrollen i regionen, sier Andrew Jennings.

Blazers USA søkte også om VM i 2022, der Bin Hammams Qatar vant til voldsomme protester. At Warner ikke stemte på USA kan ha provosert Blazer nok til at han nå åpner slusene.

- Warner har trodd at han alltid ville ha Blatters støtte. Samtidig vet Blazer og Warner at om hverandre, og kjenner hverandres hemmeligheter, etter mange år sammen. Når de to har vendt seg mot hverandre, med Blatter som organisator, vil det komme opp mye. Dette er langt ifra ferdig, sier Jennings

Må sladre Noe av Blatters motivasjon for angrepet på Warner og Bin Hammam kan også, tror Jennings, være at sveitseren anså seg som sikker på å vinne presidentvalget - og derfor ikke trengte støtten til den gjennomkorrupte og omdiskuterte karibieren lengre.

- Tror du det blir avholdt presidentvalg i Zürich på onsdag?

GLISER IKKE LENGRE: Mohamed Bin Hammam. Foto: Reuters/Bazuki Muhammad/Scanpix
GLISER IKKE LENGRE: Mohamed Bin Hammam. Foto: Reuters/Bazuki Muhammad/Scanpix Vis mer

- Krigen er ikke over, men Blatter vil gjøre alt han kan for at valget skal bli gjennomført. Han føler seg tross alt som sikker på å vinne. Blatter forsøker å redde ryktet sitt.

Strategi Chuck Blazer ser samtidig muligheten til å kuppe amerikansk fotball. Jack Warner er verstingen, han er den alle i FIFA vet at er korrupt. Når Blatter nå kan klare seg uten Warners støtte, har han alle mulige grunner til å kvitte seg med ham.

Jennings påpeker at selv om parhestene Bin Hammam og Warner knekkes raskt, er det andre problemer som venter den på utsiden så besteborgerlige Blatter.

- IOC etterforsker ISL-skandalen (der Jennings avslørte hvordan flere FIFA-topper mottok bestikkelser fra markedsføringsfirmaet ISL på 1990-tallet), sier briten.

- Den forsvinner ikke.

- KJELTRING: Andrew Jennings mener Jack Warner har verst rykte av alle i FIFA. Foto: Reuters/Henry Romero/Scanpix
- KJELTRING: Andrew Jennings mener Jack Warner har verst rykte av alle i FIFA. Foto: Reuters/Henry Romero/Scanpix Vis mer
DRITTLEI: Amerikanske Chuck Blazer står bak etterforskningen av Bin Hammam og Warner. Andrew Jennings tror dette er både strategi for å ta over kontrollen over fotball i Nord- og Mellom-Amerika, der Blazer alltid har vært nummer to bak Warner, og hevn for at USA ikke fikk VM i 2022. Foto: AP/Bernd Kammerer/Scanpix
DRITTLEI: Amerikanske Chuck Blazer står bak etterforskningen av Bin Hammam og Warner. Andrew Jennings tror dette er både strategi for å ta over kontrollen over fotball i Nord- og Mellom-Amerika, der Blazer alltid har vært nummer to bak Warner, og hevn for at USA ikke fikk VM i 2022. Foto: AP/Bernd Kammerer/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media