Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Når kvinner sier nei mener de ja»

Politiet lar seg påvirke av myter, mener ny voldtektsrapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag ettermiddag la Riksadvokaten fram sin undersøkelse av kvaliteten på påtalevedtak i voldtektssaker som har endt med frifinnelse.

Rapporten kritiserer politiet for å la seg påvirke av myter og uriktige oppfatninger i arbeidet med voldtektsanmeldelser, og mener en skjerping av rutiner må til for at flere anmeldelser skal føre fram til dom.


Høy frifinnelsesprosent

Foranledningen til riksadvokatens gransking er den svært høye frifinnelsesprosenten på voldtekter - hele 36 prosent. Samtidig er henleggelsesprosenten på voldtektssaker på 84 prosent.

Rapporten peker på at en av årsakene til at så få voldtektssaker ender i dom kan være at politi og påtalemyndighet lar seg påvirke av myter:

«... foreligger det nok en mulighet for at negative og uriktige myter og fakta om voldtekt kan påvirke resultatet av straffesaken. Eksempler på disse myter eller oppfatninger kan være:

* Bare en viss type kvinner blir voldtektsofre - kvinner med høy moral blir ikke voldtatt

* Det er mange kvinner som anmelder voldtekter som ikke har funnet sted

LAR SEG PÅVIRKE: Riksadvokaten mener politi, påtalemyndighet og dommere kan la seg påvirke av uriktige myter i voldtektssaker. Bildet er tatt etter at to kvinner ble voldtatt i Oslo natt til 25. februar. Ilustrasjonsfoto: SCANPIX
LAR SEG PÅVIRKE: Riksadvokaten mener politi, påtalemyndighet og dommere kan la seg påvirke av uriktige myter i voldtektssaker. Bildet er tatt etter at to kvinner ble voldtatt i Oslo natt til 25. februar. Ilustrasjonsfoto: SCANPIX Vis mer

* Voldtekter foretas av personer som ikke kejnner offeret

* Voldtekter utføres med mye vold og eventuelt våpen

* Voldtekten etterlater synlige spor i form av skader eller lignende

* Når en kvinne sier \'nei\' til sex mener hun egentlig \'ja\'

* Prostituerte kan ikke bli voldtatt

* Menn voldtar ikke sine koner.»

Utvalget bak rapporten konkluderer med at det både i politi og påtalemyndighet finnes personer med slike holdninger. Og også i norske domstoler.

Tiltak:

Deretter skisserers flere konkrete tiltak som kan gjøre at flere voldtektssaker blitr etterforsket og ender i dom - blant annet egne kompetansepersoner i hvert politidistrikt, som skal involveres i alle voldtektssaker.

* Opprett flere voldtektsmottakt

* Videoopptak på voldtektsmottakene

* Mer bruk av videoopptak av fornærmede

* Foreslår å opprette en stilling for koordinator med kompetanse på sedelighetssaker (SO-koordinator) i hvert politidistrikt

* Egne team bestående av teknisk og taktisk etterforsker, samt jurist, med utdanning og kompetanse på sedelighetssaker

* To politijurister skal vurdere saken før påtaleavgjørelse, og to statsadvokater skal gjennomgå saken før eventuelle tiltak

* Kompetanseheving for politijursiter og statsadvokatansatte

Målet med undersøkelsen er å få ned frifinnelsesprosenten og oppnå økt kvalitet på etterforskningen og påtaleavgjørelsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!