Når loven blir anmodning

Er det i det hele tatt noen som helst mening i et lovverk der en ikke risikerer konsekvenser ved lovbrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mange tror at offentlig myndighetsutøvelse skal være i samsvar med lover og regler. Jeg gikk lenge i den samme villfarelsen; en har jo hørt om legalitetsprinsippet.

Som far til ei kjekk jente med utviklingshemning er jeg aktivt engasjert i arbeidet for denne gruppen. I denne sammenhengen er jeg blitt kjent med både rettighetslover og forvaltningen av disse.

Rettighetslovene ser fine ut, men forvaltningen er verre. I 2005 var det nasjonalt tilsyn med bruk av makt og tvang overfor psykisk utviklingshemmede. Resultatet viste lovbrudd i tre av fire kommuner. Direktør Lars E. Hanssen i Helsetilsynet var bekymret over situasjonen. Tilsynet ble gjentatt i 2006, men da i kommuner som ikke hadde vedtak om bruk av makt og tvang. Resultatet avdekket igjen ulovligheter i tre av fire kommuner. Direktøren i helsetilsynet var som vanlig bekymret over situasjonen. Det kan han trygt fortsette med.

Olav M. Linaker, Børge Holden og J.P. Gitlesen, Anne Marit Bygdnes og A. Kristiansen har alle undersøkt bruken av psykiatrisk medisin. Resultatene samsvarer godt. Rundt 40% av voksne med utviklingshemning gis medisiner mot psykiske lidelser. Få har psykiatriske diagnoser, færre får medisineringen evaluert. Likevel får mange gammeldags og kraftige antipsykotiske medisin. Da NFU Bergen lokallag skrev brev om disse forholdene til Helsetilsynet, så ble de bekymret over svaret. Helsetilsynet viste til helsepersonell sin plikt til å opptre forvarlig, og de forventet at virksomhetene iverksatte nødvendige tiltak hvis systemet sviktet. Helsetilsynet i Hordaland syntes ikke å være bekymret.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.