- Når mamma og pappa har gjort fæle ting, får vi sjokolade etterpå

Tre søsken i Akershus forteller om svært graverende seksuelle overgrep. Foreldrene er siktet i saken.

ALVORLIG: - Denne saken er svært omfangsrik og alvorlig, sier bistandsadvokat Gunhild Lærum. Hun representerer de tre mindreårige barna. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
ALVORLIG: - Denne saken er svært omfangsrik og alvorlig, sier bistandsadvokat Gunhild Lærum. Hun representerer de tre mindreårige barna. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Et foreldrepar i Akershus er siktet for voldsbruk og gove seksuelle overgrep på sine tre sønner. Alle barna er mindreårige, og to av barna er under ti år. Foreldreparet nekter straffskyld både for anklagene om vold og seksuelle overgrep, ifølge deres forsvarer Unni Fries. Siktelsen innebærer blant annet flere samleier med barna over en lengre periode. Dette har en strafferamme på 21 års fengsel, ifølge politiadvokat Anne Siv Åvitsland.

16.mars 2011 foretok Fylkesnemnda i den aktuelle kommunen et vedtak om at barna skulle flyttes i fosterhjem. Dette ble gjennomført i starten av april 2011.

Da hadde det gått ett år fra de yngste barna selv forsøkte å melde fra i barnahagen om volden de ifølge siktelsen ble utsatt for i hjemmet.

Av Fylkesnemndas vedtak framgår det at en av de yngste guttene fortalte i barnehagen våren 2010 at han ble slått hjemme av både mor og far. Dette gjentok gutten i samtaler med BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) før jul i 2010 og i barnehagen i januar 2011.

- Når barnevernet vet at barna har meldt fra om vold i hjemmet, burde ikke de ha overtatt omsorgen for barna på et tidligere tidspunkt?

- Vi har ikke forstått alvorlighetsgraden av volden barna ble utsatt for. Dersom vi hadde sett og hørt, ville vi selvsagt tatt barna ut fra hjemmet på et tidligere tidspunkt, sier kommunalsjef for helse og velferd i den aktuelle kommunen.

Dagbladet har gått igjennom de foreløpige dokumentene i saken, hvilket blant annet innebærer lange politiavhør av de tre barna, bekymringsmeldinger fra Barnevernet i de aktuelle kommunene til Fylkesnemnda og Fylkesnemndas vurdering av saken.

Fortalte til fostermor Ifølge en rapport fra Barnevernet til Fylkesnemnda, skal de to yngste brødrene blant annet ha sagt dette til fostermor etter å ha bodd noen uker i fosterhjem:

«Når mamma og pappa har gjort fæle ting, får vi sjokolade etterpå».

Det var først da barna kom i fosterhjem at de fortalte om de seksuelle overgrepene de ifølge siktelsen er utsatt for. Den yngste broren skal være den som først fortalte om dette, men ble da hysjet på av sin ett år eldre bror som skal ha sagt at «vi har ikke lov til å fortelle om hemmeligheten.» Dette framgår av dokumenter hvor fosterforeldre har gjengitt samtaler med barna.

I politiavhør og i samtaler med fosterforeldre har barna etterhvert fortalt om svært graverende seksuelle overgrep som mor og far skal ha utført på dem. De har også fortalt at de er blitt utsatt for grov vold i form av slag, risting og løfting etter halsen. De forteller at de ble slått på nesa fordi de skrek for mye mens overgrepene pågikk.

- Storebror forsøkte å hjelpe oss, men han var ikke sterk nok, skal de to yngste fornærmede ha fortalt til forsterforeldre, ifølge saksdokumenter.

- Samleie med mamma Denne overgrepssaken ble først omtalt i Dagbladet 10.januar i år. Da hadde den eldste slnnen (15) forklart politiet at foreldrene står nak overgrepene. Deretter modererte han sin forklaring noe knyttet til beskyldningene mot stefar. Dette ble gjort i håp om å komme hjem til jul, opplyser bistandsadvokat Gunhild Lærum til Dagbladet. I det siste avhøret utført i slutten av januar opprettholder han imidlertid alvorlighetsgraden av hva alle de involverte har gjort, ifølge Lærum.

15-åringen har forklart i avhør at han måtte ha samleie med mamma og stefaren to-tre ganger i uka, og at det første overgrepet skjedde da han var åtte år.

Dyreavføring på gulvet I saken er det bekymringsmeldinger tilbake til 2008. Etter et uanmeldt besøk hjemme hos familien i april 2008, meldte barnevernets personell blant annet dette:

«På kjøkkenet ligger det dyreavføring på gulvet, både på og utenfor avispapir. Det er oppvask fra flere dager som er stabla på kjøkkenbenken. Det er matrester, søppelsekker, full søppeldunk, osv. Vi kan ikke se det som en mulighet å sitte her og spise måltider.»

Barnevernet reagerte også på at begge foreldrene lå og sov da barnevernet kom hjem til dem på ettermiddagen. På dette tidspunktet var de yngste barna kun ett og to år gamle.

- Omsorgssvikt i mange år - Det er ingen tvil om at disse barna har levd under spesielle forhold og at det har vært svikt i omsorgen i mange år. Dessverre er det sånn i mange saker at unger lever under svært vanskelige forhold i mange år før det blir oppdaget. Det er krevende å avdekke hva som skjer bak gardinene hos folk, sier Lærum.

Foreldrene har flyttet ofte og har bodd i flere forskjellige kommuner de siste årene. Dette kan forklare at barna ikke er blitt tatt fra foreldrene på et tidligere tidspunkt, mener Lærum.

De siktedes forsvarer, Unni Fries, sier til Dagbladet at hun stusser over at media har fått tilgang til slike dokumenter som bekymringsmeldingene fra kommune og Fylkesnemnda. Hun ønsker ikke å kommentere detaljer i disse bekymringsmeldingene. Fries ønsker heller ikke å kommentere 15-åringens endrede forklaring.

Politiadvokat Anne Siv Åvitsland i det aktuelle politidistriktet opplyser at det vil ta noen uker og kanskje måneder før den endelige påtalen foreligger i saken.

NEKTER: -.Foreldreparet nekter ethvert kjennskap til de grove og alvorlige anklagene mot dem, sier advokat Unni Fries. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NEKTER: -.Foreldreparet nekter ethvert kjennskap til de grove og alvorlige anklagene mot dem, sier advokat Unni Fries. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer