- Når man først får folkeviljen mot seg, kan det gå fort

Statssekretær Espen Barth Eide synes situasjonen i Libya er trist. UD fordømmer regimets maktmisbruk.

HAR FOLKET MOT SEG: Libyas leder Moammar Kadhafi har slått steinhardt ned på demonstrantene. Det kan han få svi for, mener norsk UD. Foto: AP/Scanpix
HAR FOLKET MOT SEG: Libyas leder Moammar Kadhafi har slått steinhardt ned på demonstrantene. Det kan han få svi for, mener norsk UD. Foto: AP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utenriksdepartementet reagerer hardt og fordømmer voldsbruken fra det lybiske regimet.

- Regimet mister all legitimitet - Vi tar avstand fra den måten å bruke militærmakt mot egne innbyggere, og vi er svært bekymret for situasjonen i Libya, sier statssekretær Espen Barth Eide til Dagbladet.

- Et regime som bruker militær makt mot sin egen befolkning mister all legitimitet, og som flere andre tar vi skarp avstand fra det. I Egypt og Tunisia gikk det nokså fredelig for seg, men her er det helt motsatt, fortsetter Barth Eide.

Han opplyser at norske myndigheter ikke har hatt direkte kontakt med myndighetene i Libya, men forsikrer at de har uttrykt fordømmelsen gjennom rette kanaler.

Vil vurdere sanksjoner - Kan det bli aktuelt å innføre sanksjoner mot Libya?

- Vi har ikke noen tradisjon på at Norge innfører sanksjoner på egen hånd, så det er ikke noe vi diskuterer nå. Situasjonen er svært alvorlig, og det er klart at vi vil se på hvilke virkemidler vi kan bruke. Men nå i kveld har jeg ikke noe nytt å si om det, sier statssekretær Barth Eide til Dagbladet.

Espen Barth Eide påpeker at det i øystaten Bahrain først var tendenser på at man brukte våpenmakt mot befolkningen, men at man deretter etter ønske fra kongehuset trakk seg tilbake.

TUSENVIS I GATENE: En folkemengde har samlet seg i Benghazi i Libya foran en bygning tilhørende sikkerhetsstyrkene i landet, og det er bilder av røyk som kommer fra bygningen. Foto: Reuters/Youtube/Scanpix
TUSENVIS I GATENE: En folkemengde har samlet seg i Benghazi i Libya foran en bygning tilhørende sikkerhetsstyrkene i landet, og det er bilder av røyk som kommer fra bygningen. Foto: Reuters/Youtube/Scanpix Vis mer

- I Libya ser man at man ikke trekker seg tilbake, og at regimet har valgt å slå hardt ned på det, sier Barth Eide.

- Får man folkeviljen mot seg, kan det gå fort Men til tross for at flere hundre skal ha blitt drept og såret i gårsdagens demonstrasjoner, har også folk tatt til gatene i dag. På tre timer ble 25 personer drept, ifølge CNN.

- At folk igjen tar til gatene sier litt om dybden i folkeviljen, og når frykten først slipper taket, kan det gå fort, og da hjelper ikke lengre politiet og militæret.

- Man så det samme etter Ceau?escus fall i Romania i 1989. Bare dager før han ble styrtet hadde man aldri trodd  at noe sånt kunne skje. Poenget er at når man først får folket mot seg, så har man ikke lang tid igjen. Og så er det ofte sånn at soldatene kommer fra folket, slik man så i Egypt, sier Barth Eide.

- Vi oppfordrer Libyas ledere til å respektere de elementære rettighetene som ytringsfrihet og demokrati.

Bør følge Egypts eksempel - Bør Muammer Kadhafi gå av?

- Vi nøyer oss med det vi sier nå, altså at et regime som bruker militær makt mot sitt eget folk mister legitimitet. Vi ønsker ikke å gå inn og bestemme hvem som skal lede andre land, sier Barth Eide.

VIL VURDERE SANKSJONER: Statssekretær Espen Barth Eide forteller at UD tar sterk avstand fra måten regimet i Libya bruker våpenmakt mot sin egen befolkning, og mener det fratar regimet legitimitet. Foto: EPA/Peter Hudec/Scanpix
VIL VURDERE SANKSJONER: Statssekretær Espen Barth Eide forteller at UD tar sterk avstand fra måten regimet i Libya bruker våpenmakt mot sin egen befolkning, og mener det fratar regimet legitimitet. Foto: EPA/Peter Hudec/Scanpix Vis mer

Han mener Libya bør følge Egypts eksempel og gå i dialog framfor våpenbruk.

- Det er vår generelle oppfordring til alle land som nå har blitt rammet av protestbølgen etter det man så i Tunisia og Egypt.

Global fordømmelse I et forsøk på å få Kadhafi og hans regime til å innta en mer forsonende holdning overfor demonstrantene, ringte Storbritannias utenriksminister William Hague søndag til en av Kadhafis sønner, melder NTB.

Hague fortalte Saif al-Islam Kadhafi at sikkerhetsstyrkenes reaksjoner overfor demonstrantene er uakseptable og at volden vil føre til global fordømmelse.

- Hague uttrykte forskrekkelse over rapporter om at mange mennesker er blitt drept under demonstrasjonene, sa en talsmann for utenriksministeren.

Fra flere andre land og EU kommer det bekymringsmeldinger og oppfordringer om at volden må opphøre. Frankrikes europaminister Laurent Wauquiez sier angrepene mot protesterende i byen Benghazi er helt uakseptable og ute av proporsjoner. Også Tyskland reagerer på de siste dagers voldshandlinger i Kadhafis Libya.

FORDØMMER:
Utenriksminister Jonas Gahr Støre.
Foto: Morten Holm / SCANPIX
FORDØMMER: Utenriksminister Jonas Gahr Støre. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

EUs utenrikssjef Catherine Ashton krevde søndag at regimets vold mot demokratiforkjemperne må opphøre.

På teppet Men så langt faller fordømmelsen på stengrunn og Muammar Kadhafi har åpenbart ingen sans for innblanding utenfra, skriver NTB.

I dag ble Ungarns ambassadør til Libya innkalt på teppet der han fikk beskjed om at «hvis EU fortsetter å oppmuntre demonstrantene, vil Libya slutte å samarbeide med EU om bekjempelse av ulovlig innvandring», ifølge en talsmann for EUs formannskap, som Ungarn innehar.

Talsmann Gergery Polner sier til AFP at også andre europeiske representanter i Tripoli skal ha fått den samme beskjeden.