Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Når man går på do ute, kommer menn snikende ut av buskene

I verden er én milliard mennesker uten toalett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På verdensbasis er 2,5 milliarder mennesker uten tilgang på gode, sanitære forhold.

Til sammenlikning eier vi snart syv milliarder mobilabonnementer.

I dag markeres verdens toalettdag.

- Menn kommer snikende I India lever flere kvinner i frykt for å bli mishandlet når de må på do.

Lakshmi Anantnarayan (40) synes det rettes for lite oppmerksomhet mot kvinner som blir ofre for brudd på menneskerettighetene som følge av mangel på blant annet toaletter.

Derfor lagde hun filmen «No Relief».

- Jeg ville belyse dette ved å lage en film der kvinnene selv får fortelle om de bekymringene de har, sier Anantnarayan til Dagbladet.

Se Anantnarayans video øverst i saken.

I videoen forteller indiske kvinner, bosatt i et slumområde i byen Pune, om problemene som oppstår fordi de ikke har totaletter de kan bruke.

Årsak til vold Verdens toalettdag arrangeres på initiativ fra blant annet UN-Water, som er underlagt FN og arbeider for å oppnå FNs tusenårsmål.

Arbeidet omfatter blant annet å gi en tredel av verdens befolkning tilgang til grunnleggende sanitære forhold.

Verdens toalettdag ble formelt markert for første gang i fjor. Målet er å synliggjøre dem som ikke har et toalett å bruke, verken offentlig eller privat.

Årets tema er likestilling og sammenhengen mellom kjønnsbasert vold og sanitære forhold.

Rune Arctander, assisterende generalsekretær i FN-sambandet, sier at det å ha tilgang på toaletter kan endre liv.

- Mangel på gode sanitære forhold hindrer blant annet jenter i å gå på skolen. For barnas første leveår ligger det også en stor helsemessig gevinst i det å ha tilgang til toaletter og rent vann, sier Arctander.

Fører til frykt Lakshmi Anantnarayan har laget videoen med støtte fra Share, en organisasjon finansiert av britiske myndigheter, som jobber for bedre sanitære forhold.

Share offentliggjorde nylig rapporten «Sanitation Vulnerabilities: Women's stresses and struggles for violence-free sanitation» hvor de konkluderer med at den manglende tilgangen på toaletter i urbane slumområder i India fører til frykt og ubehag blant kvinnene.

Anantnarayan mener at løsningen ligger i å bruke flere ressurser på sanitæranlegg.

- Det er også viktig at planleggingen er inkluderende. Den må utjevne forskjellene som finnes mellom ulike kaster, klasser og kjønn.

Romania verst i Europa I Norge er toalettmangel nærmest et ikkeeksisterende problem. Ifølge Eurostat skal alle i landet ha tilgang på toalett inne i egen husstand.

I Romania lever derimot 34,1 prosent av befolkningen uten toalett innendørs. Tallet er det høyeste i hele Europa.

- Det å ikke ha tilgang til grunnleggende sanitære forhold er primært et problem i utviklingslandene. Utfordringen er ikke så stor i Europa og i Norge, sier Rune Arctander.


Hele Norges coronakart