- Når man setter i gang en militær operasjon, risikerer man at noe kan gå skeis

Og Tyrkia er supersensitive når det gjelder grenser, sier forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tyrkiske og russiske myndigheter er uenige om det russiske kampflyet som tidligere i dag ble skutt ned, befant seg over syrisk eller tyrkisk territorium.

Russlands forsvarsdepartement sier flyet ble skutt ned i Syria. Russiske medier melder at flyet befant seg over Syria.

- Hva som er faktum er det foreløpig vanskelig å si noe om, ifølge russlandekspert Jakub M. Godzimirski.

Han har arbeidet med russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk på NUPI i over 20 år, og har i morgentimene i dag fulgt med på hvordan hendelsen er blitt dekket av russiske medier.

- Dette er dramatisk - Først var det snakk om at et ikke-identifisert fly var skutt ned over Syria. Deretter ble det bekreftet at flyet var russisk. Så kom det meldinger om at flyet var skutt ned fra bakken, og så ble det hevdet at det tyrkiske flyvåpenet var involvert i aksjonen, sier Godzimirski til Dagbladet.

- Hvor dramatisk er dette?

- Dette er dramatisk fordi dette betyr at Russland har tapt sitt første fly i operasjonene. Samtidig involverer dette de andre medlemmer i Nato-koalisjonen, sier forskeren og henviser til paragraf fem - solidaritetsparagrafen - som mobiliserer andre medlemsland til militær assistanse hvis ett land blir angrepet.

- Hvilke konsekvenser kan dette få?

- Dette er først og fremst et tyrkisk/russisk-anliggende, som jeg i utgangspunktet ikke tror vil eskalere. Så vidt jeg har forstått klarte mannskapet i det russiske flyet å skyte seg ut.

Risiko - Men jeg tror hendelsen vil kunne resultere i mer samkjøring, og at russerne vil unngå områder tett mot den tyrkiske grensa, sier Godzimirski og tilføyer:

- For russerne er det som i dag har skjedd en kostnad de må regne med. Når man setter i gang en militær operasjon, risikerer man at noe kan gå skeis.

For Tyrkia har lenge vært tydelige på at de ikke ønsker at noen skal krysse deres luftrom - og at det vil få konsekvenser for dem som gjør dette uten tillatelse.

RUSSLANDFORSKER: Jakub M. Godzimirski har arbeidet med russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk på NUPI i over 20 år, med særlig vekt på energiressursers rolle i russisk strategi. Foto: NUPI
RUSSLANDFORSKER: Jakub M. Godzimirski har arbeidet med russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk på NUPI i over 20 år, med særlig vekt på energiressursers rolle i russisk strategi. Foto: NUPI Vis mer

- Tyrkia er supersensitive når det gjelder suverenitet og grenser, og det er viktig for landets myndigheter å vise at de ikke lar seg kue og ikke tillater at luftrommet deres krenkes. Det ønsker de å ha kontroll over, sier Godzimirski.

Spent på reaksjon Og dette har russerne vært meget klar over, ifølge ham.

- Det er en del av en risikoen russerne har tatt. Disse kampflyene flyr raskt, det er ikke bare-bare å se grensene på bakken, og det kan være fort gjort å krysse ei grense.

Det som blir viktig framover er hvordan Russland vil reagere på det som har skjedd, hvilken retorikk de vil bruke, mener Godzimirski.

- Hvilken retorikk tror du det blir?

- Jeg tror de vil si at flyet ble skutt ned over syrisk territorium, og at tyrkerne tok feil beslutning.

- Hvor farlig det er Ifølge NTB har den tyrkiske statsministerens kontor drøftet utviklingen på grensa med generalstaben og bedt utenriksdepartementet konsultere NATO om situasjonen.

Dagbladets kommentator Morten Strand skriver at det er et stort drama som nå utspiller seg.

- For det første illustrerer det med all mulig tydelighet hvor farlig det er når så mange land har kastet seg inn på forskjellige sider i den syriske borgerkrigen. For det andre har nedskytingen konsekvenser langt ut over det syriske krigsteateret. Hvis Tyrkia vil kan landet be om konsultasjoner for å aktivisere NATOs paragraf fem, solidaritetsparagrafen. Den slår fast at et angrep på ett medlemsland betraktes som et angrep på alle, og forplikter i prinsippet alle til å stille opp for det landet som er angrepet, skriver han.