Når Mannen raser kan det bli tolv ganger verre enn dette

Forskere filmet skred i nærheten i 2007.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På disse bildene går det 10 000 kubikk med stein i et ras ved Børa i Romsdalen, i samme område som fjellet Mannen hvor det er ventet et kollosalt ras i nær framtid.

For Børa-raset i 2007 blir bare småtteri i forhold til det ventede Mannen-raset.

Store nedbørsmengder i går førte til at bevegelsene i det rasutsatte fjellet Mannen i natt økte fra sju millimeter til 2-3 centimeter i døgnet. 120 000 kubikk, eller 12000 lastebillass med stein, kan rase ut.

12 ganger større I så fall er det 12 ganger så mye stein enn det raste i Børa for sju år siden.

Det var Adressa.no som først omtalte Børa-raset.

- Søndag kveld, fra klokka 22 og fram til 2-3 på natta, var vi inne i en akselerasjonsfase. Hastigheten økte fra time til time, fra rundt 7 millimeter til 2-3 centimeter i døgnet, opplyste Lars Harald Blikra, sjefgeolog i Åknes/Tafjord Beredskap IKS, på en pressekonferanse i dag tidlig.

Sjefgeologen har varslet at Mannen kan rase i løpet av det neste døgnet.

Rasfarlig område I oktober 2007 skulle Geir Vatne fra Geografisk institutt ved NTNU, fylkesgeolog Einar Anda og masterstudent Marte Rødseth Kvakland studere vannstrømmen gjennom fjellet Børa i Romsdalen da steiner begynte å løsne fra fjellet over dem.

De ble vitner til et digert skred som de fikk festet til film.

Området er et av de mest rasfarlige i Norge. Store deler av fjellplatået Børa og fjellet Mannen står i fare for å rase ned i dalen.

- Fjellet styrer Ekspertene følger nå konstant med på bevegelsene i fjellet Mannen. Det er ikke snakk om å utføre noen kontrollert spregning.

- Fjellet styrer utviklingen her, sammen med hvordan nedbørssituasjonen blir, sier kommunikasjonsrådgiver Arnt Olav Herjehagen i Rauma kommune til Dagbladet.