- Når monstereksplosjonen kommer, vet vi ikke om vi blir varslet i tide

Svenske myndigheter bekymret over manglende varsling av solstormer på vei mot jorda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En superkraftig solstorm av en størrelse forskere tror inntreffer én gang i hundreåret, kan få deler av strømnettet i verden til å bryte sammen, advarer NASA.

Et sikkert varsel om en slik monsterstorm, kommer kun 30 minutter før stormen treffer, melder svenske Ny Teknik.

Nå har svenske myndigheter begynt å bekymre seg over at det ikke finnes noe døgnbemannet varslingssystem.

Knekker moderne verden En kraftig solstorm kan ta knekken på GPS-systemet, satellitter, luftfart, mobil- kommunikasjon - kort sagt alt elektronisk vi er blitt avhengige av i den moderne verden.

2013 er et år hvor sola muligens er inne i et «aktivitetsmaksimum».

- Sola våkner nå fra en dyp slumring, og vi forventer å se et mye høyere aktivitetsnivå de neste åra. Samtidig har vårt teknologiske samfunn utviklet en svært høy sensitivitet overfor solstormer, har leder Richard Fisher i NASAs solfysikkdivisjon tidligere uttalt.

- Kan ta tid Selv vi kan få et solmaksimum i år som ventes å bli forholdsvis rolig, utelukker det ikke overraskende eller voldsomme stormer.

- Det er ikke usannsynlig at det skjer igjen. Konsekvensene kan bli at store deler av strømnettet bryter sammen, noe som er alvorlig. Det kan ta ett års tid før alt er oppe og går igjen, har solfysiker Pål Brekke ved Norsk romsenter uttalt til Dagbladet.

Usikker varsling Rundt om i verden finnes det 14 varslingssentre som følger solas yte og gjør prognoser for mulige solstormer. Et typisk slikt senter er Instituttet for romfysikk i Lund.

- Men det er bemannet av et fåtall personer, først og fremst på dagtid, skriver Ny Teknik.

Systemet er ikke tilstrekkelig, konkluderer det svenske direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (MSB).

- Vi behøver et varslingssystem som er aktivt døgnet rundt. Vi i direktoratet må kunne kontakte noen på lørdager, på natta, på julaften, sier romværkoordinator Emmelie Andersson ved MSB.

Stormsesong Det er ikke bare svenskene som har funnet ut at beredskapen er for dårlig. Det er derfor innledet et samarbeid mellom EU og USA for å utvikle et bedre varslingssystem. Men når det er på plass er usikkert.

Mot våren nærmer sola seg maksimum for antall solflekker, noe som inntreffer hvert ellevte år. Kraftige solstormer er ikke uvanlig, men det er mindre vanlig at de når jorda.

Siste det skjedde var i 1920. Da var den teknologiske situasjonen på jorda en ganske annen. Derfor vet man lite om konsekvensene ved en superstorm som treffer.

Kan ta «liv» i 10 år Ifølge Ny Teknik får man bare varsel 30 minutter før en ekstremstorm treffer:

- På den tida rekker man ikke gjøre noe som helst. Vi skulle blant annet behøve måleutstyr lengre ut for å få mer informasjon og kunne gjøre sikrere prognoser, sier Emmelie Andersson.

Nye beregninger antyder nå at effekten av en svært sjelden «megastorm» kan gå langt ut over den kortsiktige skaden når det smeller; den kan føre til et «ettermæle» av vedvarende stråling som kan fortsette å drepe satellitter i ti år, ifølge en studie omtalt av bladet New Scientist.

Les også: Her omsluttes jorda av en solstorm