Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Når noen hører ordet «stråmann», høres det skummelt ut

Christer Tromsdal i retten.

ERKJENNER STRAFFSKYLD FOR MEDVIRKNING: Christer Tromsdal. Arkivfoto: Ralf Lofstad / Dagbladet
ERKJENNER STRAFFSKYLD FOR MEDVIRKNING: Christer Tromsdal. Arkivfoto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg vil begynne først med å fortelle litt om meg selv.

Det sa Christer Tromsdal da han i dag startet sin forklaring i rettssaken mot ham og de to medtiltalte Terje Hvidtsten og Anthony Bratli.

Tromsdal snudde 180 grader før jul, og innrømmet plutselig straffskyld for grovt bedrageri.

- Jeg opplever at mange er forutinntatt mot meg, det har stått mye om meg i avisene. Det har vært saker jeg må ta selvkritikk på at jeg har rotet meg bort i. Og det gjør at jeg dessverre, har måttet gjemme meg bort i en krok, for å gjøre forretninger, sa han i retten i dag.

Skummel stråmann? Han er beskyldt for å ha brukt stråmenn i flere eiendomshandler, og vært med på å selge svenske hoteller til det Økokrim mener var overpris.

- Når noen hører ordet «stråmann», høres det skummelt ut, men for meg er det som en fullmektig, som fronter det formelle ved et kjøp eller et salg, sa Tromsdal.

Han fortsatte med å fortelle at han er 46 år og fra Verdal, og fortalte sin versjon av hvordan han for over 20 år siden dro til Oslo som selger i mobilbransjen, og hvordan han ble kjent med «næringslivsledere og folk innen finans» .

- På fritiden involverte jeg meg i mindre selskaper på Aker Brygge, sa han og fortalte blant annet hvordan han var involvert i selskapet Ruud & Rye, hvor en rekke småaksjonærer til slutt tapte det de hadde investert.

Krangelen slutt? Tromsdal sa også at han har kranglet med Økokrim siden 2000. Krangelen endte formelt før jul, da han altså la kortene på bordet og innrømmet skyld for bedrageriene.

I sin forklaring fortalte han hvordan han på starten av 2000-tallet ble kjent med de nå medtiltalte Bratli og Hvidsten, som begge nekter straffskyld, om hvordan han havnet i det han oppfattet som en konflikt med Bratli, før de begynte å samarbeide igjen i slutten av det forrige ti året.

Lik Dagbladet på Facebook

- Jeg måtte Anthony på en bensinstasjon. På en snodig måte begynte vi å prate sammen, sa han.

Samarbeidet endte ifølge Økokrim med bedrageri i forbindelse med salget av det svenske selskapet «Fastningsstaden AB», som høsten 2006 ble solgt til investoren Harald Lauritzsen for 16,5 millioner svenske kroner. Økokrim mener regnskap og verdivurdering ved kjøpet var langt fra virkeligheten, i tillegg til at kjøperen ikke ante hvem de virkelige selgerne var.

Rettssaken fortsetter fredag og de tre neste ukene.

Saken ble første gang behandlet i Oslo tingrett i 2012, men dommen ble senere opphevet på grunn av en inhabil meddommer.

Tromsdal ble i januar i fjor dømt til fengsel i tre år og ni måneder for grove bedragerier i del én av sakskomplekset som Økokrim de siste årene har rullet opp. Dommen er ikke rettskraftig. Hvis den blir det, ønsker Tromsdals forsvarere at det blir en samlet fastsettelse av straffen.