- Når noen jubler og klistrer seg på politiske motstandere, er det sjelden godt ment

Jonas Gahr Støre avviser snuoperasjon om kontantstøtten.

VIL LYTTE: Jonas Gahr Støre lytter til småbarnsforeldre som sliter i overgangen mellom foreldrepermisjon og barnehage og mener kontantstøtte kan være en løsning for noen barn mellom ett og to år. Her fra talen til Ap's landsstyre i denne uka. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
VIL LYTTE: Jonas Gahr Støre lytter til småbarnsforeldre som sliter i overgangen mellom foreldrepermisjon og barnehage og mener kontantstøtte kan være en løsning for noen barn mellom ett og to år. Her fra talen til Ap's landsstyre i denne uka. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Den omfavnelsen Nikolai Astrup snakker om, vitner om en politiker som føler at grunnen svikter under han. Høyre og Frp er i dag de eneste partiene på Stortinget som vil gjeninnføre kontantstøtten for toåringer.

Astrup snakker for en regjering som har satt familiepolitikken i revers ved færre og dyrere barnehager, økt kontantstøtte og reduksjon i pappapermen fra 14 til 10 uker. Det siste er i seg selv et nederlag for Høyre som ønsket å fjerne hele pappakvoten, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Kampen er vunnet - Ap har vært mot kontantstøtten som betaling for de som velger å ikke bruke barnehage. Det er en kamp som langt på vei er vunnet. Når KrF nå snur ryggen til kontantstøtte for toåringer og heller vil ha to barnehageopptak i året, er det et vannskille i norsk politikk, sier Støre.

- Mitt utspill har handlet om å se den bekymringen småbarnsforeldre har knyttet til overgangen fra foreldrepermisjon til barnehage. I dag støtter Ap at familier får utbetalt penger til barn mellom 12 måneder og fram til  den dagen barnehageplass er ledig. Med to opptak blir ventetiden kortere.

- Frp og Høyre på helt annen kurs Det jeg har tatt til orde for, at vi  må vurdere ulike typer ordninger slik at vi sikrer en mykere overgang fra foreldreperm til barnehage. Det er veldig langt unna en omfavnelse av Høyres familiepolitikk, som Astrup snakker om. Frp og Høyre arbeider for å gjeninnføre kontantstøtten for 2-åringer. De er på en helt annen kurs.

Når noen jubler og klistrer seg på politiske motstandere er det veldig sjelden godt ment, og enda mindre troverdig, sier Støre.

Diskusjon i partiet - Jeg varslet i min landsmøtetale i juni at jeg vil prioritere familiepolitikk, og at vi må lytte grundig til småbarnsforeldrene slik at politikken blir god for barna, foreldrene, likestillingen og arbeidslivet.

Jeg ser for meg at vi får en mye bredere diskusjon om dette, som vi skal ta inn i partiforaene, hvordan vi fanger opp både tidsklemma og livsfaseklemma, mellom jobb og omsorg for barn og andre familiemedlemmer.

Mobilisert mot kontantstøtten - Jeg vet at kontantstøtten har mobilisert en generasjon av kvinner og menn, meg inkludert. Jeg ledet Ap's integreringsutvalg og argumenterte mot kontantstøtten ut fra integeringshensyn. Men vi må ikke gå derfra til å ikke se utfordringene med overgangen fra foreldrepermisjon til barnehage, sier Støre.