- Når observatørene ikke lenger kan observere, så er det mer fritt fram for dem som bruker vold

At FNs observatørstyrker innstiller oppdraget er et alvorlig varsel, sier forsvarsminister Espen Barth Eide. Han mener FNs sikkerhetsråd nå må ta ansvar.

ALVORLIG ADVARSEL: Forsvarsminister Espen Barth Eide (AP) mener det er en alvorlig advarsel at FNs observatørstyrker innstiller oppdraget i Syria. 
Foto: Krister Sørbø / Scanpix
ALVORLIG ADVARSEL: Forsvarsminister Espen Barth Eide (AP) mener det er en alvorlig advarsel at FNs observatørstyrker innstiller oppdraget i Syria. Foto: Krister Sørbø / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) sier lørdag kveld til NRK at innstillingen av observatøroppdraget er et varsel om en veldig alvorlig utvikling i Syria.

- Når observatørene ikke lenger kan observere, så er det mer fritt fram for dem som bruker vold, sier Barth Eide og henviser til både regimestyrker og væpnede opprørere.

Han påpeker at den dempende effekten på voldsutviklingen som observatørstyrkene kan ha hatt, nå blir borte.

- Dette betyr at situasjonen går fra vondt til verre. Det er Sikkerhetsrådet som har ansvaret, og det er nå viktig at de tar ansvar. Fram til nå har Sikkerhetsrådet vært for fragmentert i sine beslutninger overfor Syria. Ikke minst er det viktig å få Russland med på laget, sier Barth Eide.

Han forventer at FNs sikkerhetsråd vil møtes ganske raskt i lys av den nye utviklingen. Han understreker også at observatøroppdraget ikke er over, men at styrkene vil forbli i Syria inntil videre og er innstilt på å gjenoppta oppdraget på kort varsel, hvis situasjonen roer seg.

(NTB)