Når parene går foran røntgenskjermen måper publikum

Vil avkle fordommene våre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vi kan alle si oss enige i at enhver skal og bør behandles likt uavhengig av etnisitet, kjønn, sykdom, religion og seksuell legning .

Men helt fri fra fordommer er vi likevel ikke.

I alle fall ikke ifølge den amerikanske organisasjonen «Love Has No Labels», som jobber aktivt for å bevisstgjøre oss på nettopp dette.

Skaper diskriminering «Våre ubevisste fordommer kan være årsaken til at så mange i USA føler seg diskriminert,» skriver de på sin nettside.

I videoen «Diversity & Inclusion» stilles ulike par bak en røntgenbildeskjerm og kysser hverandre.

Det eneste publikum som har møtt opp får se er to skjelletter i omfavnelse. Rase, seksuell legning, alder og andre kjennetegn som kan vekke fordommer er dermed usynlige.

Og publikum sukker hengitt over kjærligheten de blir tilskuere til.

Avsløres av reaksjonen Når parene så viser hele seg foran skjermen, er den umiddelbare reaksjonen en ganske annen. 

I videoen over kan du se de overraskede ansiktene på publikum når det første paret ut viser seg å være to kvinner. Og avslører dermed at de antakelig hadde ventet seg noe annet.

GRENSELØS KJÆRLIGHET: Publikum fikk seg en overraskelse de to skjelettene bak skjermen viste seg å være en jøde og en muslim. Foto: Ad Council
GRENSELØS KJÆRLIGHET: Publikum fikk seg en overraskelse de to skjelettene bak skjermen viste seg å være en jøde og en muslim. Foto: Ad Council Vis mer

Uten røntgenskjermen å gjemme seg bak, omfavner de to kvinnene hverandre på nytt, nå til tilskuernes jubel.

De har skjønt poenget.

«Kjærligheten er grenseløs og skal ikke neglisjeres til tross for ulikheter», som organisasjonen så fint sier det selv.

Utfordrer vår idè om kjernefamilien Videre utfordrer organisasjonen vår idè om den tradisjonelle kjernefamilien med to fedre som danser bak røntgenskjermen med sin lille sønn.

- Vår familie er ikke noe mindre betydelig enn noen annen familie, forteller paret til tilskuerne når det avsløres at det ikke er «mann og kone» som skjuler seg bak skjermen.

- Hjertet mitt ser ingen raser, sier et annet par med forskjellige etnisiteter.

Senere ankommer blant annet et søskenpar hvor det viser seg at den ene har et handicap, et vennepar med ulike religioner og et eldre par som omfavner hverandre.

98 prosent ubevisste tanker Amerikanske studier viser at 98 prosent av våre tanker er ubevisste, ifølge organisasjonen.

«Det er her vi henter fram våre fordommer. Den eneste måten å fjerne disse på er dermed å lære oss å bli oppmerksom på dem», skriver de.

Sett over 15 millioner ganger Videoen som er laget av «Ad Council» har blitt en viral suksess også i Norge etter at den ble delt på Youtube tredje mars.

UTFORDRER KJERNEFAMILIEN: Publikum antok raskt at de tre dansende skjelettene var et ektepar med mann og kone og deres barn, men den gang ei. Foto: Ad Council
UTFORDRER KJERNEFAMILIEN: Publikum antok raskt at de tre dansende skjelettene var et ektepar med mann og kone og deres barn, men den gang ei. Foto: Ad Council Vis mer

Og er nå, til organisasjonens store glede, sett over 15 millioner ganger.

- For å få en slutt på diskriminering må vi bli bevisst våre fordommer, og ta ansvar for å spre denne tankegangen videre til alle institusjoner i samfunnet.

SER IKKE RASE: - Hjertet mittt ser ikke rase, fortalte dette paret fra scenen. Foto: Ad Council
SER IKKE RASE: - Hjertet mittt ser ikke rase, fortalte dette paret fra scenen. Foto: Ad Council Vis mer