Når raketter skytes mot Israel, «våkner» Iron Dome. Slik fungerer rakettskjoldet

- Verdens mest effektive.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Konflikten herjer for fullt mellom Gaza og Israel, fem dager etter at operasjon Protective Edge ble igangsatt natt til tirsdag.

Så langt er over 121 palestinere drept på Gazastripen, etter at Israels forsvarssystem (IDF) har bombet mer enn 1000 mål i regionen der det bor omlag 1,8 millioner mennesker.

- Kalkulerer når den vil treffe I Israel har ingen mistet livet, selv om Gaza mange ganger har bombet tilbake. 

Det er trolig på grunn av Israels harde forsvarsskjold: Iron Dome.

Det ble bygget - som den første av sitt slag - av Rafael Advanced Defence System i 2011, etter Israels krig mot Libanons Hizbollah i 2006, skriver The Telegraph

I en video fra mars i fjor, forklarer utviklerne av systemet hvorfor rakettskjoldet er så effektivt.

FUNGERER 90 PROSENT AV TIDA: Iron Dome merker når en fiende har skutt opp en rakett - og raser av gårde for å skyte den ned. Foto: REUTERS/Amir Cohen/NTB Scanpix
FUNGERER 90 PROSENT AV TIDA: Iron Dome merker når en fiende har skutt opp en rakett - og raser av gårde for å skyte den ned. Foto: REUTERS/Amir Cohen/NTB Scanpix Vis mer

- Iron Dome-systemet består av sensorer som er laget slik at det merker når en fiende har sendt ut en rakett. Iron Dome kalkulerer når raketten vil treffe. Hvis raketten er på vei mot et ubefolket område, gjør ikke systemet noe. Men dersom raketten er på vei mot et boligområde, starter den, forklarer Yossi Druker, sjefen for luftforsvaret.

Se hvordan raketten virker, i videoen i denne saken.

- Iron Dome-raketten drar av gårde, mot raketten, før den treffer den og eksploderer akkurat på riktig tidspunkt. Det forsikrer oss om at raketter blir ødelagt.

- Mest effektiv i verden Systemet omtalt som «banebrytende», og flere av utviklerne, som er anonymisert i videoen, forteller i videoen at de er glade for at de «er med på å redde liv».

- Den fungerer cirka 90 prosent av tida. Det har vært uhørt tidligere i historien, sa en militær offiser til Battleland for to år siden, ifølge Time Magazine.

Dette skjer i Midtøsten:

* Kraftige luftangrep fra Israel: Siden den israelske offensiven «Protective Edge» startet natt til tirsdag har langt mer enn 1000 mål blitt bombet på Gazastripa. Bare natt til torsdag skal 322 mål bombet. Israelske myndigheter hevder selv at dette har vært målrettede angrep mot såkalte «terrortunneler», oppskytingssteder for raketter og hjemmene til høytstående militante palestinere.

* Tallet på drepte personer på Gazastripen har lørdag nådd 121, ifølge palestinske helsearbeidere. Ingen har blitt drept av rakettangrepene mot Israel.

* Tirsdag ba statsminister Benjamin Netanyahu hæren forberede en bakkeoffensiv mot Gaza. Israel har kalt inn 40 000 soldater ved grensa til Gaza.

* Hamas har erklært at alle israelere nå er et mål og avfyrt flere hundre raketter mot Israel.

* Drap og hevndrap på flere israelske og palestinske tenåringer har igjen økt spenningen mellom palestinere og israelere.

* Statsminister Netanyahu sier at våpenhvile ikke er på agendaen.

«Det er umulig å bekrefte, men det at ingen israelere er blitt drept, kan bety at Iron Dome er den mest effektive og oftest testede raketten verden noen gang har sett», skrev artikkelforfatteren Mark Thompson da konflikten herjet som verst sist, i 2012.

Da skapte rakettene en kult-lignende stemning, skriver The Telegraph: 

«Folks sikkerhet sto i fare, fordi mange israelere sto stille på bakken og filmet «Star Wars»-lignende krigføring på himmelen i stedet for å løpe i sikkerhet.» 

De siste dagene har Iron Domes skutt ned flere titalls raketter. I går advarte Hamas' væpnede fløy om at de skulle angripe Ben Gurion-flyplassen ved Tel Aviv med raketter.

Ifølge Israel National News gikk flyalarmen i Tel Aviv i 10.45-tida i går. Iron Dome-forsvarssystemet skjøt ned tre raketter over millionbyen, ifølge IDFs talsperson.

- Det var trøbbel Dagbladets journalister Line Fransson og Tomm W. Christiansen landet i går morges på flyplassen Hamas' bare timer seinere advarte om at de ville angripe.

Ved 03.30-tida natt til i går var flyet på vei mot landing da kapteinen brøt inn:  

- Han sa det var trøbbel, at det var for farlig å lande, sier Fransson.

LES OGSÅ: Dagbladets journalister fikk beskjed om «trøbbel» da de skulle lande i Israel. Nå skal Hamas ha skutt flere raketter mot flyplassen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer