- Når rapporten kommer, vil vi se at det bare var flaks som gjorde at det gikk så bra

Røykdykkerlederen mener det var like før tunnelbrannen fikk katastrofalt utfall.

KUNNE GÅTT GALT: Røykdykkerlederen i Aurdal brannvesen, Reinhardt Sørensen (innfelt), mener det var flaks som gjorde at det ikke gikk totalt galt i landets nest lengste tunnel da det brant i går. Foto: Monica Blikås
KUNNE GÅTT GALT: Røykdykkerlederen i Aurdal brannvesen, Reinhardt Sørensen (innfelt), mener det var flaks som gjorde at det ikke gikk totalt galt i landets nest lengste tunnel da det brant i går. Foto: Monica BlikåsVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dårlig sikt, mangel på lys og et nødsamband som ikke fungerte da det var som verst inne i Gudvangatunnelen i går, får røykdykkerlederen i Aurdal brannvesen til å prise flaks - og brannmannskapet - for at trailerbrannen ikke tok liv.

- Hadde det vært noe i den traileren, som kunne brenne, hadde det vært mer energi der inne ... Det var allerede på grensa til at vi ikke kom oss inn. Hadde det vært litt mer røyk i tunnelen, hadde vi ikke kommet oss inn, sier Reinhardt Sørensen til Dagbladet.

Han ledet brannmannskapet som i går sørget for at i alt 80 personer av forskjellige nasjonaliteter ble evakuert, etter at en trailer begynte å brenne omlag 2,8 kilometer inn i landets nest lengste tunnel. 

- Det var en utrolig spesiell og kritisk opplevelse. Stein raste rundt oss inne i tunnelen, og det var utrolig mørkt. Ingen sikt. Det er et under at det har gått så bra, sier røykdykkerlederen til Dagbladet.

- Bare flaks Han berømmer alle som var med på rednings- og slukningsarbeidet, men mener de hadde flaksen på sin side.

- Når rapporten kommer, vil vi se at det bare var flaks som gjorde at det gikk så bra, sier han til Dagbladet.

Sørensen forteller at den dårlige sikten gikk ut over alle, inne i tunnelen.

- Jeg kjørte selv inn i veggen flere ganger, på vei ut av tunnelen, fordi det var helt mørkt og ingen sikt. Selvfølgelig holdt vi lav fart, sier han til Dagbladet

Hvordan føles det i dag, når du har fått gårsdagen litt på avstand?

- Jeg kjenner at jeg er sliten, at jeg fikk i meg lite væske i går, svarer han og forklarer at oksygenflaskene egentlig bare varer i maks 40 minutter. - Men vi var der inne i tre timer, og brukte dem av og på i halvannen time. Jeg kjenner jeg har drukket for lite, men jeg er veldig psykisk glad for at det gikk så bra som det gjorde, sier Sørensen.
Røykskader Av de 80 evakuerte ble 44 brakt til Lærdal sjukehus etter brannen som oppsto da det tok fyr i det polske vogntoget.

29 av de skadde ble sendt til Førde sentralsjukehus og tolv til Haukeland universitetssjukehus, mens tre fortsatt er innlagt på sykehuset i Lærdal. Situasjonen er stabil for alle, men senkomplikasjoner kan oppstå på grunn av røykskader, opplyser Helse Førde i en pressemelding.

Medieansvarlig for Aurland kommunes kriseledelse, Noralv Distad, sa mandag at det ikke er meldt om andre skader enn røykskader og at ingen liv fryktes tapt.

- For å sikre best mulig behandling, blir alle pasientene værende til observasjon til tirsdag, sa han til NTB.