Når regnskogen kuttes, blir det mindre snø til jul

Verdens regnskoger har lidd lenge. Nå kan klimakampen redde dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SUMATRA (Dagbladet.no): Hvert sekund ødelegges det regnskog tilsvarende en fotballbane. Sammen med menneskene som bor der, forsvinner både sjeldne og ukjente arter.

I tillegg til å rasere verdens biologiske mangfold står avskoging og brenning av regnskog for 20 prosent av verdens klimautslipp, mener FNs klimapanel . De siste årenes frykt for varige klimaendringer har gjort minst én mann til forsiktig optimist.

- Dette viser at regnskogen og menneskers utvikling i verden for øvrig henger sammen, og at vi må handle raskt, sier leder i Regnskogsfondet Lars Løvold til Dagbladet.no.

Blir dopapir

Siden han drev feltstudier i Amazonas på 80-tallet, har han vært brennende engasjert i kampen for å bevare regnskogen. I den samme perioden har enorme mengder regnskogstømmer endt opp som dopapir eller hagemøbler i Vesten. I mange tilfeller brennes bare trærne. Ofte ligger verdiene i å utnytte jorda til landbruk eller plantasjer.

I 1989 fikk popartisten Stings verdensturne med Kayapo-indianerlederen Raoni fra Amazonas stor internasjonal oppmerksomhet, men de siste årene har likevel kampen for verdens regnskoger levd i skyggen av frykten for klimaendringer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer