Når spurvene reiser til Kina, kommer de sjelden tilbake

Småfugler spises i tusentall.

HAVNER PÅ MATFATET  Vierspurven er et sjeldent syn i Norge. I Kina blir de fanget i nett og spist sammen med dens slektning sibirspurven. Sistnevnte står i fare for å bli utryddet. Foto: NTB Scanpix
HAVNER PÅ MATFATET Vierspurven er et sjeldent syn i Norge. I Kina blir de fanget i nett og spist sammen med dens slektning sibirspurven. Sistnevnte står i fare for å bli utryddet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Norge får iblant besøk av artene sibirspurv og vierspurv.

Dette frykter biolog Viggo Ree i Norsk Ornitologisk Forening at det snart kan bli slutt på.

Lever et farlig liv i Kina Fuglene blir jaktet på i stor skala når de reiser til sine vinterområder i Kina.

- Her blir de to artene utsatt for massefangst med nett. Og så blir de spist. De få vierspurvparene som hekker i Hedmark er snart borte, sier Ree.

Ifølge Business Insider har sibirspurven på verdensbasis gått fra å være en av de mest vanlige artene i Asia og Europa til nær utryddelse.

Bestanden skal ha krympet med 90 prosent siden 1980, noe som gjorde at Kina i 1997 gjorde det ulovlig å jakte på fuglene.

Dette har ikke hindret svartemarkedet i å omsette store mengder av fuglen, sammen med beslektede arter som vierspurven, i stor skala.

Sammenlignes med utdødd fugl Avisen skriver at den økonomiske oppgangen blant folk flest i Kina har vært med på å akselerere masseutryddelsen.

- Omfanget og farten på uttryddelsene av disse fuglene er uten sidestykke, med unntak av vandreduen. Fuglene blir distribuert over et så stort og folkerikt område. Jakten ser ut til å være hovedårsaken til at sibirfuglens krympede bestand, skriver professor Johannes Kamp ved universitetet i Münster i en artikkel, ifølge Business Insider.

Vandreduen som Kamp refererer til, ble offer for en omfattende jakt på 1800-tallet i det østlige Nord-Amerika.

Utryddelsestruet:  Forskere sammenlikner den massive jakten på sibirspurven med utryddelsen av vandreduen. Foto: Sham Edmond / Creative Commons
Utryddelsestruet: Forskere sammenlikner den massive jakten på sibirspurven med utryddelsen av vandreduen. Foto: Sham Edmond / Creative Commons Vis mer

Den var en av regionens vanligste fugler og hadde en bestand på flere milliarder, før det siste ville eksemplar ble skutt i 1906.

Har liten tro på Kina Nå håper Viggo Ree at ikke det samme skjer med sibirspurven og dens slektning vierspurven.

Han legger til at sibirspurven aldri har hatt noen stor bestand i Norge, men at den hekker i Øst-Finland og videre østover gjennom Russland.

Den viser seg, i likhet med vierspurven, en sjelden gang i sørnorske kysttrakter på høsten.

- Dette kan snart være over nå som bestandene nærmer seg utryddelse. Det har blitt satt et internasjonalt søkelys på dette, uten at kineserne ser ut til å bry seg særlig mye om det, sier Viggo Ree om utviklingen.

FRYKTER FOR FRAMTIDA:  Viggo Ree mener utviklingen i Kina er tragisk. Foto: NTB Scanpix
FRYKTER FOR FRAMTIDA: Viggo Ree mener utviklingen i Kina er tragisk. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer