JIM: Emmanuel Macron og Donald Trump i samtale under G20-møtet i Hamburg for en uke siden. Nå kommer Trump til Paris for å feire den franske nasjonaldagen, men han har sannsynligvis ikke med seg «sin venn Jim». Foto: AP Photo / Michael Sohn / NTB scanpix
JIM: Emmanuel Macron og Donald Trump i samtale under G20-møtet i Hamburg for en uke siden. Nå kommer Trump til Paris for å feire den franske nasjonaldagen, men han har sannsynligvis ikke med seg «sin venn Jim». Foto: AP Photo / Michael Sohn / NTB scanpixVis mer

Når Trump snakker om Paris, nevner han «alltid» sin venn Jim. Men ingen vet om han finnes

Trump har snakket om sin venn Jim i flere taler, men ingen har klart å finne ut hvem han er.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag kommer USAs president Donald Trump til Paris for å møte president Emmanuel Macron, og for å feire Frankrikes nasjonaldag.

«Gjør meg klar til å dra til Frankrike på invitasjon fra president Macron, for å feire og hedre Bastille-dagen og at det er 100 år siden USA ble med i 1. verdenskrig», tvitret Trump natt til torsdag norsk tid.

Hvem er Jim?

Trump og Macron er ikke to politikere som nødvendigvis er enige om så mye, så samtaler dem imellom er i seg selv interessante.

Men det finnes en kuriøs sidehistorie ved Trumps forhold til Frankrikes hovedstad. Når Trump nevner Paris, er sannsynligheten også stor for at han nevner sin venn Jim.

Hvem Jim er, om han i det hele tatt eksisterer, er usikkert. Trump har aldri nevnt etternavnet, og Det hvite hus har ikke svart på nyhetsbyrået APs spørsmål om Jim blir med Trump på turen til Paris eller ikke.

Uansett ble Jim nevnt støtt og stadig i valgkampen, men det var først da Trump ble president at han for alvor fikk oppmerksomhet.

Trump bruker Jim som en advarsel. For Jim elsker Paris, men han har sluttet å reise dit. Advarselen Trump fremmer gjennom Jim er at selv en by som Paris kan bli ødelagt dersom lederne ikke setter hardt mot hardt mot terrorisme.

Det så langt største øyeblikket til Trump-vennen Jim var da presidenten nevnte ham under en tale under en konferanse i Maryland i februar, en tale som ble fulgt tett av mediene.

- Drar ikke lenger til Paris

I talen forklarte Trump at Jim «elsker lysbyen, han elsker Paris. År etter år dro han dit om sommeren. Det var automatikk, sammen med sin kone og familie».

En dag skal Trump ha spurt Jim:

«Hvordan går det med Paris?»

«Paris? Jeg dra ikke dit lenger. Paris er ikke lenger Paris», svarte Jim.

Trumps tale fikk både Paris' ordfører Anne Hidalgo og Frankrikes daværende utenriksminister til å svare på Twitter.

«Til Donald Trump og hans venn Jim. I Eiffeltårnet feirer vi dynamikken og Paris' åpenhetsånd sammen med Mikke og Minni», tvitret Hidalgo med et bilde av seg selv og de to Disney-figurene.

I mars forsøkte magasinet The New Yorker å komme til bunns i tilfellet Jim, i en sak med tittelen: «Hvem er Trumps venn Jim?»

Hva de fant ut? Ingenting. Dermed er kanskje journalisten Kati Marton nærmest sannheten.

- Tror du han er en ekte person? Jim er det samme som meksikanske voldtektsmenn og svenske terrorister, sier Marton.

Med andre ord et bilde på noe, og ikke en konkret person.

Uenigheter

Møtet mellom statslederne Trump og Macron blir uansett høyinteressant. Da de to møttes i slutten av mai fikk håndtrykket mellom de to mye oppmerksomhet.

MAKTKAMP?: Frankrikes president Emmanuel Macron og USAs president Donald Trump møtes for første gang. Håndhilse-seansen har fått mye oppmerksomhet, og det viser seg at Macron ble advart mot Trumps håndtrykk. Video: AP / CNN Vis mer

At de ikke er enige om veldig mye, er ganske kjent. Macron har Parisavtalen som en fanesak. Trump har trukket USA ut av den samme avtalen.

- Vi forlater avtalen, men vi vil begynne å forhandle og se om vi kan komme fram til en avtale som er rettferdig, sa Trump.

Etter avgjørelsen skal Macron ha ringt Trump og gitt klart uttrykk for at Parisavtalen ikke under noen omstendighet kan reforhandles.

De to presidentene har også forskjellig tilnærming til innvandringspolitikk. Trump har jobbet for en langt strengere innvandringspolitikk, som blant annet har gitt seg utslag i innreiseforbudet for personer fra seks land med muslimsk majoritetsbefolkning.

Macron er en uttalt kritiker av å føre politikk som på noen måte diskriminerer Frankrikes muslimske befolkning.