Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Når tyrannen er borte

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Snart to år etter at de amerikanskledede styrkene kastet Taliban ut av Kabul, er Afghanistan fortsatt langt unna den ro og stabilitet som amerikanerne skulle sikre. President Hamid Karzais kontroll strekker seg ikke stort lenger enn til områdene rundt Kabul, det eneste området som blir kontrollert av fredsstyrkene. I resten av landet regjerer fortsatt krigsherrene, som innkasserer sine egne skatter og underminerer regjeringen i Kabul så godt de kan.

USA bruker 10 milliarder dollar i året på å holde 9000 soldater i landet, og har så langt bare brukt en milliard på gjenoppbygging. Når Nato i dag overtar ledelsen av den internasjonale styrken, trengs det ifølge general Norbert van Heyst ytterligere 10000 soldater for å sikre at valget neste sommer kan holdes under trygge forhold for velgerne.

Både i Afghanistan og Irak, hvor USA har «vunnet» krigen, er de blitt sittende i ei hengemyr hvor terrorangrep, plyndring og lovløshet hører til dagens orden. President George W. Bush ville gjøre Irak til et demokratisk utstillingsvindu for hele Midtøsten, og Afghanistan til et terroristfritt demokrati. Amerikansk utenrikspolitikk i Afghanistan og Irak har vært preget av en rotfestet tro hos amerikanske politikere på at så snart man hadde fått fjernet en tyrannisk diktator, ville landets borgere og ledere komme sammen og nyte den friheten tyrannens tilstedeværelse alene hadde hindret. Det har vært en sannhet i USA helt siden opprøret mot kong Georg III.

Amerikanerne burde ha minnet seg selv om Alexis de Tocquevilles ord om at folk alltid bærer med seg merker av sin opprinnelse, og at forholdene de blir født inn i preger dem resten av livet. I land som Afghanistan og Irak er verdier som ære og stammelojalitet grunnleggende. Amerikanerne har vært involvert i så mange konflikter siden andre verdenskrig at det ikke burde være noen overraskelse at en okkupant ikke er velkommen i noe land, og at folk som er blitt frigjort, ofte vender seg til nye tyranner for å gjenopprette orden, eller at terrorister dør for sitt lands ære, eller islam.