Når uvitenhet blir uetisk

- De fleste vil uten videre ta avstand fra praksisen scientologene bedriver, også de som selv benytter tester. Imidlertid burde de siste dagers mediaoppslag gi et stort antall testbrukere også utenfor scientologikirkens engere krets en flau smak i munnen, skriver Rudi Myrvang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den antatte koblingen mellom nedslående testresultater på Scientologkirkens personlighetstest og selvmordet til den norske studenten for to uker siden har satt fokus på hvordan useriøse testverktøy i kombinasjon med manglende kompetanse kan gi dramatiske konsekvenser for enkeltmennesker i en sårbar situasjon.

Når det gjelder Scientologikriken, er det grunn til å tro at en kynisk og lite konstruktiv bruk av testen ytterligere har forsterket den negative effekten. Imidlertid representerer ikke Scientologenes bruk av useriøse personlighetstester noe kvalitativt forskjellig fra det mange personalkonsulenter rundt om i det ganske land bedriver på daglig basis. Dette ved at de utsetter mennesker som søker jobb for udokumenterte tester og vilkårlige, ofte direkte useriøse testprofiler, og det i en situasjon som allerede i utgangspunktet har en skjev maktfordeling.

Kritikken mot scientologene går på for en stor del på manglende testkvalitet og tilgjengelig dokumentasjon, kombinert med mangelfull kompetanse hos testbrukerne. Scientologikirkens bekrefter uten synlig blygsel at den interne opplæringen begrenser seg til at brukerne ’har lest heftet som følger med testen’, og at testresultatet for øvrig ’står på egne ben’. Videre kritiseres kirken for en lite konstruktiv målsetning med bruken av testen, der målet er å gjøre de som testes åpen for kjøp av kostbare kursforløp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer