Når veggen blir borte

I Latvia forsvinner 25 prosent av verdiskapingen på grunn av finanskrisa. Det er som om en vegg i huset ditt blir borte, skriver Morten Strand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Ingen land i EU er så hardt rammet av finanskrisa som Latvia. I siste kvartal i 2008 krympet landets brutto nasjonalprodukt med utrolige 10.5 prosent. Det var omtrent som en kollektiv, nasjonal hjertestans. Det internasjonale pengefondet kom til unnsetning i siste liten før jul, og lille julaften fikk landet et lån på 7.5 milliarder Euro. «Nå kan jeg sove om natta, og vite at de statsansatte får lønn», sa statsminister Ivars Godmanis.

MEN NATTESØVNEN ble det bare så som så med. For i januar veltet mer enn 10 000 demonstranter ut i vakre Rigas gater, og protesterte mot den vanskelige kombinasjonen av økte skatter og dårligere offentlige ytelser. For en ukes tid siden gikk statsministeren av. For når økonomien er i ulage, blir folk i ulage. Og det er langt fra slutt med dette, selv om Latvia er i ferd med å stable en ny regjering på beina. For om Latvia fikk økonomisk hjertestans før nyttår, så er det ingen enkel rehabilitering som venter. Regjeringens første prognoser for 2009 var at man kunne begrense en ytterligere nedgang i økonomien til fem prosent. Det er nå regulert til 10 – 12 prosent. Og ingen vet om den vil stanse der. Men man vet at offentlig ansatte vil få lønna si kuttet med 15 prosent, og at verdien på leiligheter i Riga har sunket til mindre enn halvparten av hva den var i sommer. Om det blir mer vil bare framtida vise.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer