Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Når velgerne tar ledelsen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at tsunamien knuste kystene rundt Indiahavet har våre vestlige regjeringssjefer ligget langt bak sine folk både i medfølelse og handlekraft. Flere kaster bort tid med å forklare og forsvare seg i stedet for å innrømme feil og så gjøre noe med dem.

Først i dag har statsminister Kjell Magne Bondevik innkalt regjeringen til krisemøte for å vedta et hjelpebidrag som monner. Det er ei uke etter at den største naturkatastrofen i moderne tid ødela livsgrunnlaget for millioner og drepte minst 150 000, inkludert mange hundre nordmenn. Statsministerens ord i nyttårstalen var velvalgte nok, men de står ikke i noe forhold til mangelen på handlekraft etter hvert som nyhetsmediene avdekket katastrofens omfang.

Dronning Sonja var tidlig ute og observerte at mens nyhetene fra fjerntliggende områder på kloden tidligere tok lang tid før de nådde våre stuer, er det nå snakk om minutter og timer. Den vanlige mann og kvinne har reagert mye raskere enn myndighetene på denne informasjonsstrømmen. Hittil har nordmenn gitt dobbelt så mye som regjeringen har bevilget til hjelpearbeidet.

Kanskje statsministeren finner trøst i at flere av hans vestlige kolleger har ligget minst like langt bak sine folk som han selv har gjort. Storbritannias Tony Blair dro på ferie til Sharm el Sheik i Egypt noen timer etter jordskjelvet, og fortsatte å feriere tross en storm av kritikk. Britenes givervilje tvang Blairs regjering til å tredoble sitt bidrag til hjelpearbeidet, men statsrådene har brukt nesten like mye tid på å forsvare statsministerens ferie som på å organisere bistand.

FNs visegeneralsekretær Jan Egeland fornærmet president George Bush ved å konstatere at verdens rike land gir altfor lite til internasjonalt hjelpe- og beredskapsarbeid. Siden har Bush tidoblet USAs bistand, og han sender utenriksminister Colin Powell til Asia. Nå reiser også FNs generalsekretær Kofi Annan til katastrofeområdene.

Forklaringen på feilvurderingene er trolig å finne i at informasjon i dag går så utrolig mye langsommere i de offisielle kanalene enn de gjør i det globaliserte kommunikasjonssamfunnet. Det trenger regjeringssjefene å gjøre noe med. Raskt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media